DigiD wint prijs van Verenigde Naties
DigiD is bekroond met een World Summit Award (WSA). De World Summit Award 2011 is een wereldwijd initiatief om de beste e-content en de meest innovatieve ICT-toepassingen te selecteren en te promoten uit de meer dan 160 lidstaten van de Verenigde Naties (VN). Uit de categorie e-Government & Institutions werd DigiD door een vakjury aangewezen als één van de vijf winnaars.
In totaal waren er 425 inzendingen uit 160 VN-landen. De selectie vindt in iedere lidstaat plaats door een nationale expert in samenwerking met enkele deskundigen. Dit jaar was Drs. Herman van Oorschot nationaal expert voor Nederland. In de afgelopen maanden heeft een internationale jury van deskundigen alle inzendingen beoordeeld en is DigiD aangewezen als één van de vijf winnaars uit de categorie e-Government & Institutions.
Juryrapport
“De World Summit Award, categorie e-Government, kijkt naar alle nieuwe digitale en mobiele uitingen die gebruikt worden voor e-Government diensten. Digitale identificatie is niet direct nieuw, maar het kenmerk van DigiD om meerdere producten af te kunnen nemen is dat wel. Het is de veiligheid van DigiD, de hoeveelheid instanties en de hoeveelheid producten waar DigiD de award mee heeft verdiend. In het dagelijks leven kun je je identificeren met een rijbewijs of paspoort voor vele handelingen, met een DigiD kun je dat digitaal,” aldus de Grand Jury.
De WSA
De WSA is in 2003 in Oostenrijk opgericht in het kader van de ‘United Nations' World Summit on the Information Society (WSIS)’ en implementeert de VN agenda voor de ontwikkeling van de Informatiemaatschappij. De competities worden georganiseerd door het not-for-profit organisatiebureau ICNM in Salzburg, Oostenrijk en werkt onder de WSA Raad van Bestuur, die bestaat uit 15 leden uit 15 lidstaden van de VN.
DigiD
DigiD is een product van Logius, de Dienst Digitale Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met een persoonlijke DigiD is het mogelijk om in te loggen op websites van overheden en zaken te regelen. Bijvoorbeeld een vergunning, een uittreksel, of een belastingaangifte. DigiD draagt daarmee bij aan administratieve lastenverlichting voor burgers, en - vanwege de elektronische afhandeling - aan een kleine en compacte overheid.