Persconferentie na ministerraad op 17 juni 2011
MINISTER-PRESIDENT RUTTE:
Dank, ook vandaag heeft het kabinet weer vergaderd en weer besluiten genomen die bijdragen aan het uitvoeren van het regeerakkoord. We zijn met heel veel zaken in de uitvoering, zoals u weet, volop bezig, het gaat ook in die zin, zit het tempo het goed in. We zijn ook van plan om de komende weken niet achterover te leunen en door te gaan met het nemen van de nodige besluiten. En dat doen we vanuit een duidelijke opdracht: we willen Nederland sterker uit de crisis laten komen. Dat doen we in de eerste plaats natuurlijk om er voor te zorgen dat het huishoudboekje van de overheid op orde is. U weet dat de staatsschuld helaas iedere dag nog steeds met 60 miljoen euro toeneemt, ook in de weekenden, dus de urgentie is enorm. Alleen met houdbare overheidsfinanciën krijgt onze economie weer voldoende zuurstof. Daarom hebben we ook flink pakket aan bezuinigingen hervormingen in het regeer- en gedoogakkoord afgesproken. Eerder hebben we al uitvoeringgegeven aan de voorgenomen bezuiniging op onder meer ontwikkelingssamenwerking, defensie , op cultuur, en vandaag hebben gesproken over het mediabestel. Er is een mediabrief vastgesteld met daarin de bezuinigingen op onder meer de publieke omroep. Wij denken dat het mogelijk is om 200 mln euro te bezuinigen, en tegelijkertijd er voor te zorgen dat de kwaliteit zoveel mogelijk overeind blijft. Dat is mogelijk door een einde te maken aan de eindeloze versnippering in Hilversum. De druppeling, de extra kosten, alle bestuurslagen. Samenwerking leidt tot minder overhead, tot meer kostenefficiency, zo luidt ons credo. Ik verwijs u voor nadere informatie naar het persbericht van minister Van Bijsterveldt, en ook toelichting die zij vanmiddag ook graag bereid is te geven .
Maar zoals u weet, het gaat niet alleen om bezuinigen, dit kabinet wil er ook voor zorgen dat de sociale voorzieningen voor de toekomst worden veilig gesteld. We moeten ons er op voor bereiden dat we in het land te maken met minder jonge mensen, maar steeds meer mensen ook van boven de 65. Ook dat brengt kosten met zich mee, daarom ben ik ook zo blij met het vorige week afgesloten pensioenakkoord, tussen werkgevers, werknemers en het kabinet, in de stichting van de arbeid. Maar minstens zo belangrijk is het versterken van ons economisch groeivermogen. We moeten er voor zorgen dat de banenmotor extra op gang komt. De Nederlandse economie heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden. we hebben alles in huis om toonaangevend te zijn in Europa, en in de wereld. We willen er voor zorgen dat de positie die we nu innemen bijvoorbeeld, met onze lage werkloosheid, onze relatief sterke economie, dat we die behouden en dat we die waar mogelijk verder versterken. Daarom is het van belang dat we er alles aan doen om de lasten te beperken, om er voor te zorgen dat er ruimte is voor meer werkgelegenheid, te investeren in het onderwijs, maar ook dat er ruimte is voor de startende en de inmiddels gestarte en nu doorgroeiende ondernemer. Maar ook voor de onderzoeker met ambities, en de mag ik het zo noemen. Voor de ondernemende onderzoeker.
Daarom hebben we een aantal topsectoren in onze economie geselecteerd. Sectoren waar kennis en ondernemerschap aan elkaar worden gekoppeld. Het zijn sectoren die een impuls bieden aan onze economie en die er voor zorgen dat de banenmotor daadwerkelijk verder op gang kan komen. Ik heb deze week met eigen ogen kunnen aanschouwen tijdens een bezoek aan Eindhoven – en eerder ook al in Twente - en daar gezien dat we met die topsectoren echt op de goede weg zijn. U weet dat inmiddels Eindhoven is uitgeroepen tot de meest innovatie regio ter wereld. Van harte gefeliciteerd zeg ik hier ook nog maar eens een keer tegen de regio Eindhoven. We zijn daar allemaal natuurlijk ongelooflijk trots op. Collega Maxime Verhagen neemt vandaag de adviezen in ontvangst van de door hem ingestelde teams om deze topsectoren verder vorm te geven. Mede op basis daarvan zullen wij onze ambities formuleren die wij voor Prinsjesdag aan de Kamer zullen aanbieden. Intussen is staatssecretaris Zijlstra bezig om te bevallen van zijn aanpak van het Hoger Onderwijs en onderzoek. Dat is de Hoger Onderwijs en onderzoek strategie voor de komende jaren. En daarmee ontstaat een prachtige gouden driehoek ontstaan van ondernemers, onderzoekers en een overheid die er voor zorgt dat de juiste voorwaarden worden gecreëerd om uiteindelijk ook onze economie een extra bust te geven.
Laatste prioriteit van het kabinet ligt op het terrein van veiligheid en op het terrein van immigratie en integratie. Daartoe hebben we vandaag twee wetsvoorstellen behandeld in de ministerraad, beiden ook in het regeerakkoord aangekondigd. In de eerste plaats is het wetsvoorstel vastgesteld dat heeft de bedoeling tot te komen tot een nationale politie. De komst van een landelijk politiekorps, onder directe verantwoordelijkheid van de ministerie van Veiligheid en Justitie, en dit moet er voor zorgen dat er betere politiezorg komt en meer veiligheid in Nederland. Het tweede wetsvoorstel regelt dat mensen die moeten inburgeren in Nederland, daar ook zelf verantwoordelijk voor worden, inclusief het betalen van eventuele cursusgelden. Dat gaan we als overheid niet meer doen. En er zullen ook in de toekomst sancties volgen bij het niet nakomen van de inburgeringplicht, zoals een boete of in het uiterste geval intrekking van de verblijfsvergunning. Dus ook op het terrein van veiligheid immigratie en integratie de nodige stappen vandaag gezet.