Nederland verantwoord op weg naar schone energie
Nederland wordt minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en schakelt geleidelijk over op hernieuwbare energie. Met dit doel voor ogen kiest het kabinet voor een evenwichtige mix van verschillende vormen van energie. Dat verzekert de betrouwbare aanvoer van energie, zadelt mensen en bedrijven niet op met onnodig hoge energiekosten, en mobiliseert de kracht van de energiesector.
Energierapport 2011
Dat staat in het Energierapport 2011 dat de ministerraad vrijdag 10 juni 2011 heeft goedgekeurd op voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het rapport bevat een groot aantal maatregelen op het gebied van de energiehuishouding:
- productie van de goedkoopste vormen van hernieuwbare energie wordt gestimuleerd;
- energiebedrijven worden verplicht in hun kolencentrales biomassa bij of mee te stoken;
- het kabinet wil onder voorwaarden naar een systeem waarbij leveranciers worden verplicht om een bepaald aandeel groene stroom te leveren;
- er worden voorbereidingen getroffen voor het verlenen van een vergunning voor een tweede kerncentrale in Borssele;
- een minderheidsaandeel in de landelijke netbeheerders wordt geprivatiseerd;
- de positie van Nederland als gasrotonde wordt verder versterkt;
- met MKB Nederland is afgesproken dat 480 bedrijven de komende anderhalf jaar 20 procent energie besparen, en dat 20 bedrijven zelf 20 procent van hun energie op een duurzame manier opwekken.
Realistisch energiebeleid
Minister Verhagen kiest voor een realistisch energiebeleid. “We werken aan de omschakeling naar duurzame energie en een drastische vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2. We doen dat geleidelijk, op een manier waardoor groene energie en economische groei kunnen samengaan. Daardoor kunnen de energiebedrijven en instellingen in ons land uitgroeien tot een topsector van de economie.”
Sterke energie-industrie
Nederland beschikt over een sterke energie-industrie met een output van 41 miljard euro, die bijna 7 procent van het Bruto Binnenlands Product uitmaakt. De sector levert meer dan 100 duizend manjaren werk. In de gasindustrie behoort Nederland tot de wereldtop.
Speerpunten
Het energierapport kent vijf speerpunten:
- Werken aan een evenwichtige mix van energie
Het kabinet streeft naar een evenwichtige mix van groene en grijze energie. Fossiele brandstoffen, vooral gas, zijn de komende decennia nog onmisbaar op weg naar steeds schonere energie. De uitstoot van CO2 moet worden verminderd tegen zo laag mogelijke kosten. Daarvoor is een helder en goed werkend Europees systeem van CO2-emmissiehandel (ETS) nodig. Kernenergie, die geen CO2 uitstoot en dus niet bijdraagt aan de klimaatverandering, kan een belangrijke rol vervullen.
- Uitbreiden van het aandeel hernieuwbare energie
Voor de korte termijn wordt op een zo goedkoop mogelijke manier zoveel mogelijk duurzame energie gerealiseerd. In 2020 moet 14 procent van de energie op duurzame wijze worden geproduceerd. Voor de langere termijn bevordert het kabinet de innovatie om duurzame energietechnieken rendabel te maken.
- Investeren in de energiemarkt en de infrastructuur
Door de internationalisering van de energiemarkt, de overgang naar meer hernieuwbare energie en het steeds vaker lokaal opwekken van energie moet de infrastructuur worden gemoderniseerd. De landelijke netbeheerders krijgen de mogelijkheid daarvoor extra geld aan te trekken zonder dat dit ten laste komt van de rijksbegroting. Dit gebeurt door de weg vrij te maken voor de privatisering van een minderheidsaandeel. Doordat slechts een minderheid van de aandelen wordt geprivatiseerd, blijft de publieke zeggenschap over de landelijke netbeheerders behouden.
- Versterking energiesector
Het kabinet wil de concurrentiekracht van de energiesector verder versterken. Energie is daarom aangemerkt als economische topsector. Ondernemers en onderzoekers werken samen met de overheid om rendabele groene energietechnologieën te ontwikkelen en op de markt te brengen. De bijzondere positie van Nederland als gasland wordt ten volle benut. Daartoe wil het kabinet het huidige productieniveau van de kleine velden handhaven, gasopslag mogelijk maken en de transportcapaciteit voor gas te vergroten.
- Green Deal
Het kabinet sluit een Green Deal met de samenleving. Als kansrijke projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving niet van de grond komen, pakt de overheid op korte termijn knelpunten aan. Daarbij zijn besparing en lokale opwekking van duurzame energie belangrijke elementen.
Documenten
-
Aanbiedingsbrief Energierapport 2011 plus Kabinetsreactie rapport Taskforce Windenergie op zee
De minister van Economische Zaken biedt de Tweede Kamer het Energierapport 2011 aan. Ook stuurt de minister de reactie toe van...
-
Energierapport 2011
Het Energierapport 2011 bevat de maatregelen om Nederland minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en geleidelijk...
-
Professioneel aandeelhouderschap: nu en straks
Bevindingen van de stuurgroep visie netbeheer. In deze notitie van de stuurgroep visie netbeheer, die bestaat uit...
-
Onderzoek naar visie op regionaal netbeheer onder aandeelhouders
Dit document bevat de resultaten van het onderzoek onder aandeelhouders naar hun visie op regionaal netbeheer en knelpunten