Verhagen: ‘Ontlast mensen bij aanleg hoogspanningsleidingen’

Om een goede stroomvoorziening in de Randstad ook in de toekomst zeker te stellen is de aanleg van nieuwe hoogspanningsleidingen onontkoombaar. Wanneer deze leidingen door bewoonde gebieden lopen moeten mensen echter zo min mogelijk overlast ondervinden. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen in een brief over de Randstad 380kV-verbinding aan de Tweede Kamer.

“Ik wil de zorgen van mensen zo veel mogelijk wegnemen,” aldus minister Verhagen. “Rekening houdend met de technische mogelijkheden doe ik alles wat in mijn vermogen ligt om bewoonde gebieden te ontlasten.”

Haarlemmermeer

De minister reageert met de brief op een verzoek van de Kamer om de Randstad 380kV-verbinding in Noord-Holland niet aan de westkant maar aan de oostkant van de Haarlemmermeer aan te leggen.

Samen met de minister van Infrastructuur en Milieu concludeert de bewindsman dat de risico’s van een oostelijk tracé voor het vliegverkeer rond Schiphol niet kunnen worden uitgesloten. De gevolgen van een eventuele calamiteit zijn zo groot, dat de ministers niet bereid zijn dit risico te nemen. Daarom is het verleggen van de verbinding naar de oostkant niet wenselijk. Het westelijk tracé houdt voldoende veilige afstand tot woningbouw, is het meest milieuvriendelijke alternatief en is ook goedkoper.

Minister Verhagen laat aan de Kamer of een groter deel dan tot nu toe gepland van het westelijk tracé deels ondergronds moet worden aangelegd. De keus is daarbij tussen de Haarlemmermeer, vanaf station Vijfhuizen tot en met de wijk Floriande, en de Zuid-Hollandse dorpen Nieuwe Wetering en Rijpwetering.

Oostzaan

Minister Verhagen toont begrip voor de wens van de Kamer een oplossing te vinden voor de situatie in Oostzaan in Noord-Holland. Hier woont een aantal mensen vlak bij een hoogspanningsverbinding. Hij wijst er wel op dat er in Nederland een aantal soortgelijke situaties bestaat, en dat hij Oostzaan niet anders mag behandelen dan andere plaatsen.

Het ondergronds brengen van de hoogspanningsleiding op al deze plaatsen is technisch niet mogelijk. In totaal kan er in heel Nederland hoogstens circa twintig kilometer leiding ondergronds worden gebracht, anders loopt de stabiliteit van het elektriciteitsnet gevaar.

Minister Verhagen kiest voor een oplossing die niet alleen in Oostzaan maar ook in soortgelijke situaties soelaas kan bieden. Hij haakt aan bij een voorstel van netbeheerder TenneT om bewoners van woningen vlak bij de hoogspanningsleidingen een aanbod te doen tot uitkoop.

TenneT heeft berekend dat de kosten hiervan zo’n 530 miljoen euro bedragen. Die kosten moeten dan wel mogen worden doorberekend in de nettarieven. Dit betekent voor huishoudens een extra opslag van 1,70 euro per jaar op de energierekening.

Minister Verhagen wijst er in de Kamerbrief nadrukkelijk op dat het hier gaat om het ontlasten van bewoners. De veiligheid is niet in het geding. Als voor deze aanpak in de Tweede Kamer brede steun bestaat, wil de minister dit voorstel verder uitwerken.