‘Publicatieplicht leidt niet tot lagere benzineprijzen’
Dankzij navigatiesystemen en smartphones kunnen automobilisten de recente benzineprijzen van meer dan 80 procent van alle Nederlandse tankstations vergelijken. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de benzinemarkt door onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).
Digitale prijsvergelijkers
Uit het onderzoek blijkt ook dat de kwaliteit van digitale prijsvergelijkers naar verwachting op korte termijn nog verder toeneemt. De uitkomsten betekenen dat een wet die pomphouders zou verplichten hun prijzen centraal te publiceren, in de praktijk niet tot grote voordelen voor automobilisten aan de pomp leidt.
Geen extra regels
Minister Verhagen van EL&I concludeert uit het onderzoek dat de voordelen van een publicatieplicht van benzineprijzen beperkt zijn en niet opwegen tegen de kosten. 'Ik wil pomphouders niet opzadelen met extra regels die in de praktijk geen effect hebben. Het leidt niet tot grotere concurrentie en daling van de prijzen.
Borden langs snelweg
Uit overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) blijkt dat ook het plaatsen van borden langs de snelweg die verwijzen naar pompstations op andere wegen geen soelaas biedt. De borden geven niet meer informatie dan bijvoorbeeld via navigatiesysteem al beschikbaar is. Bovendien is het kostbaar om de borden te plaatsen.
Er wordt nog onderzoek gedaan naar de opbouw van brandstofprijzen en de manier waarop de benzinemarkt functioneert. De resultaten van dit onderzoek worden na de zomer verwacht.
Documenten
-
Kamerbrief prijstransparantie benzinemarkt
De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stuurt de Tweede Kamer de resultaten van een onderzoek naar knelpunten...
-
Prijstransparantie op de markt voor motorbrandstoffen
Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de knelpunten voor consumenten om de prijzen van benzine goed te kunnen...