Zwaar misdrijf altijd vervolgbaar
De verjaring van misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer, wordt afgeschaft. Vervolging van zware delicten moet altijd mogelijk zijn, aldus het kabinet.
De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Opstelten (VenJ).
Altijd vervolging bij zware delicten
Het kabinet vindt het onwenselijk dat daders van bijvoorbeeld verkrachting, mensensmokkel en doodslag enkel door tijdsverloop aan hun straf kunnen ontkomen.
Het kabinet wil daarom de verjaringstermijn afschaffen bij misdrijven waarop 12 jaar of meer gevangenisstraf staat en ook bij ernstige zedenmisdrijven met kinderen. Nu verjaren alleen de misdrijven met levenslange gevangenisstraf niet.
Verder wordt de verjaringstermijn verlengd van misdrijven met een gevangenisstraf van 8 jaar of meer. Die termijn wordt 20 jaar in plaats van de huidige 12 jaar. Hieronder vallen onder meer zware mishandeling en diefstal met geweld.
Positie slachtoffers
De maatregelen sluiten aan bij het streven van het kabinet om de positie van slachtoffers en nabestaanden te verbeteren. Zij kunnen straks ook langer een schadeclaim indienen.
Bij schade door letsel of overlijden is er nu een verjaringstermijn van 5 jaar. Het kabinet stelt voor de schade als gevolg van alle strafbare feiten voor vergoeding in aanmerking te laten komen, zolang het openbaar ministerie de dader kan vervolgen. Dit betekent dat slachtoffers en nabestaanden van zware delicten tot in lengte van jaren schadevergoeding kunnen eisen.
De wetsvoorstellen worden nu voor advies aan de Raad van State gezonden.