Leveranciers covergisting moeten milieu- en meststofregels beter naleven
Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) wil dat leveranciers van materialen aan covergistingsbedrijven zich beter houden aan de milieu- en meststofregels. Uit een gezamenlijke rapportage van de VROM-Inspectie en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, blijkt dat er nogal wat mis is met de naleving in deze sector. Daarnaast zal er meer voorlichting worden gegeven over de geldende wetgeving. Atsma schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Zes van de acht van de onderzochte leveranciers en handelaren in afval- en restproducten voor covergisting overtreden de mest- en milieuregels. Dat concluderen de VROM-Inspectie en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit na een gezamenlijk onderzoek. De afvalproducten, meestal afkomstig uit land- en tuinbouw of de (vee-) voedingsindustrie worden samen met mest vergist om zo biogas te produceren. Naast het biogas blijft er digestaat over dat deels als meststof op of in de bodem wordt gebracht. De beide inspecties deden onderzoek naar de leveranciers van de afval- en restproducten omdat de gebruikte afval- en reststoffen sterk van invloed zijn op de kwaliteit van dat digestaat. Een covergister mag slechts een beperkte lijst producten gebruiken als hij het digestaat als meststof wil gebruiken.
De VI en de nVWA onderzochten samen met de bevoegde gezagen voor de inrichtingen en de politie acht handelaren of leveranciers van coproducten. Slechts bij twee van die bedrijven zijn géén overtredingen geconstateerd die vervolgstappen nodig maakten. Regelmatig werden producten omgekat of weggemengd in andere partijen, administraties bleken vaak niet volledig of inzichtelijk.
Onduidelijkheid over de aard en samenstelling van de binnenkomende (afval)stromen kan betekenen dat afvalstoffen en schadelijke stoffen tot bodem- en/of grondwaterverontreiniging leiden. Bovendien kunnen er stoffen worden gebruikt die bij de covergisters tot onvoorziene veiligheidsrisico’s leiden (bijvoorbeeld de vorming van hoge concentraties aan zwavelwaterstof).
Covergisting wordt op verschillende schaalgroottes toegepast, variërend van het vergisten van mest en organisch materiaal uit het eigen boerenbedrijf tot grote centrale covergistingsinstallaties met een verwerkingscapaciteit van meer dan 100.000 m³/jaar.
Documenten
-
Aanbieden rapportage VROM-Inspectie over afvalstoffen bij covergisting
De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu stuurt de Tweede Kamer een rapportage van de VROM-Inspectie over afvalstoffen...
-
Afvalstoffen bij covergisting
Rapport van de VROM-Inspectie over afvalstoffen voor de productie van biogas door covergisting.