Frankrijk en Nederland op één lijn over toekomst Europees Landbouwbeleid
Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en minister Bruno Le Maire van Landbouw, Voedsel en Visserij zijn het eens over de manier waarop het Europees landbouwbeleid hervormd moet worden. De twee bewindslieden benadrukken het belang van een sterke eerste pijler. In deze pijler staan de directe betalingen aan de boeren centraal.
Groene en innovatieve landbouw
De eerste pijler vormt het hart van het Europese landbouwbeleid. Als het aan Nederland en Frankrijk ligt worden deze directe betalingen in de toekomst veel doelgerichter ingezet, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame productiemethoden, biodiversiteit en innovatie. Op die manier wordt de landbouw duurzamer. Staatssecretaris Bleker: 'Het is heel belangrijk dat Nederland en Frankrijk op één lijn zitten. Een stevig budget voor een groene en innovatieve landbouw.’
Daarnaast gaat het nieuwe Europese landbouwbeleid de innovatie in de sector versterken en gaan beide ministers samenwerken om te komen tot een tastbare vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid. Door deze vereenvoudiging zullen administratieve lasten dalen.
Budget handhaven
De Franse en de Nederlandse bewindslieden willen het huidige budget voor het Europees Landbouwbeleid ook na 2013 handhaven. Staatssecretaris Bleker: ‘Binnen een sobere begroting voor de hele Europese Unie, streeft dit kabinet naar een nominaal gelijkblijvend budget voor het Europees landbouwbeleid. Een stevig landbouwbudget is nodig om de uitdagingen voor de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie, milieu en duurzaamheid, aan te kunnen gaan.’
De komende tijd worden de plannen voor het nieuwe Europese landbouwbeleid door de Europese Commissie verder uitgewerkt. Nederland gaat voor een verdere vergroening en innovatie in het landbouwbeleid en zoekt daarvoor steun bij verschillende andere lidstaten. De overeenstemming op de hoofdlijnen die Nederland en Frankrijk nu hebben, is van belang voor het bereiken van overeenstemming in Europa. Eind dit jaar komt de Europese Commissie met wetgevingsvoorstellen voor het nieuwe landbouwbeleid na 2013.