IND verscherpt toezicht op au pairbureaus
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft het toezicht verscherpt op zeven van de twintig au pairbureaus, waarmee een samenwerkingsovereenkomst is gesloten. De IND kwam door eigen controles en signalen van anderen achter misstanden en tekortkomingen bij het toezicht dat deze bureaus moeten houden op buitenlandse au pairs die te gast zijn bij Nederlandse gezinnen voor een culturele uitwisseling.
Met vier au pairbureaus voert de IND indringende gesprekken om de uitvoering van gemaakte afspraken af te dwingen. Bij twee bureaus waren de geconstateerde tekortkomingen zo ernstig dat zwaardere maatregelen zijn getroffen, waaronder opschorting van de versnelde beslissing op aanvragen. Met één au pairbureau is de samenwerking stopgezet, omdat ondanks herhaalde gesprekken en maatregelen geen verbeteringen waren opgetreden. De IND werd hierover onlangs in een procedure door de rechter in het gelijkgesteld.
De IND heeft sinds november 2009 met twintig au pairbureaus convenanten (samenwerkingsovereenkomsten) afgesloten, waarin de au pairbureaus beloofden goed toe te zien op het welzijn van au pairs en de IND hierover te informeren. Helaas bleek een aantal van hen die beloften niet of onvoldoende waar te maken. De IND kreeg onder meer signalen dat bij sommige bureaus onvoldoende wordt opgelet of de au pairs niet meer dan het aantal afgesproken uren werken. Ook komt het voor dat zij niet, of niet tijdig aan de IND doorgeven dat een au pair naar een ander gezin was overgeplaatst. Daardoor wist de IND niet meer waar de au pair verbleef.
Door de samenwerkingsovereenkomsten wil de IND misstanden in de au pairbranche tegengaan. Au pairs zijn jonge mensen van over de hele wereld die op basis van culturele uitwisseling voor maximaal een jaar inwonen bij een Nederlands gezin. In ruil voor de gastvrijheid doen zij licht huishoudelijk werk bij het gezin. Jaarlijks komen ongeveer 1.500 au pairs van buiten de Europese Unie naar Nederland. Omdat het om jonge mensen gaat die niet goed de weg weten in Nederland gaat het om een kwetsbare groep.
Om misstanden te voorkomen is in een nieuwe wet (Wet Modern Migratiebeleid) de eis opgenomen dat au pairs alleen nog door erkende bemiddelingsbureaus naar Nederland gehaald mogen worden. Met de convenanten loopt de IND hierop vooruit. Tot nu toe is het ook mogelijk om zelf een au pair uit te nodigen, bijvoorbeeld via internet.
De IND moedigt gezinnen die overwegen om een au pair naar Nederland te halen, aan om dat via een bemiddelingsbureau te doen. Au pairs die tegen problemen aanlopen kunnen zich melden bij de IND. Die trekt meldingen zorgvuldig na en treedt waar nodig handhavend op jegens het gastgezin of het au pairbureau. Gastouders en au pairs kunnen contact opnemen met de IND.