Speelfilm over kerntaken van de reclassering
In het Beatrix Theater in Utrecht ging op 18 mei in aanwezigheid van staatssecretaris Teeven en zo'n 900 medewerkers van de reclassering de film 'Reclassering Nederland Werkt!' in première.
De film, onder regie van Nick Jongerius en met reclasseringswerkers als acteurs, vertelt het verhaal van Henk. Henk wordt aangehouden voor mishandeling wanneer hij een al te opdringerige cafébezoeker bij zijn vrouw wil weghouden. Aan de orde komen advies, toezicht, werkstraf, gedragstraining en nazorg.
De film geeft inzicht in de kerntaken van Reclassering Nederland: het uitvoeren van werkstraffen, het adviseren over verdachten aan Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht en het houden van toezicht op mensen die geschorst zijn uit preventieve hechtenis of die voorwaardelijk veroordeeld zijn.
De productie moest niet zomaar een 'saaie bedrijfsfilm' worden, maar de sfeer ademen van een Nederlands speelfilm. Een pittig en boeiend beeldverhaal dat laat zien wat het reclasseringswerk inhoudt.
De film 'Reclassering Nederland Werkt!' is te zien op de website van Reclassering Nederland.
Staatssecretaris Teeven sprak tijdens de bijeenkomst zijn waardering uit voor het werk van de reclassering. Hij is zich ervan bewust dat de ontwikkelingen in het reclasseringsveld in de afgelopen jaren elkaar in een hoog tempo hebben opgevolgd en dat er veel gevraagd wordt van de mensen die het allemaal in praktijk moeten brengen. Afgelopen maand heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voorwaardelijke sancties aanvaard. Dat betekent voor de komende jaren een intensivering van het toezicht. Dat kan alleen op een geloofwaardige manier als strikt wordt toegezien op naleving van de voorwaarden. Teeven heeft hoge verwachtingen van het aangescherpte toezicht, het biedt de reclasseringsmedewerkers meer houvast bij de uitvoering, vooral bij hoog risico van de overtreding van de voorwaarden.
Voor bepaalde categorie delinquenten zal bovendien blijvend toezicht noodzakelijk zijn, zoals bij zedendelinquenten na een tbs-behandeling. De veiligheid van de samenleving eist dat deze categorie permanent wordt gevolgd. Alleen zo wordt terugvalgedrag tijdig gesignaleerd en kan direct ingegrepen worden. Na de zomer dient Teeven daartoe een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.
De staatssecretaris complimenteerde de reclassering met het zich snel eigen maken van een groot aantal nieuwe werkwijzen en methoden en daardoor te realiseren wat hem voor ogen staat: een veiliger samenleving met minder recidive, minder criminaliteit en overlast, en minder slachtoffers.