Persconferentie Rutte na ministerraad 20 mei
Minister-president Rutte:
Goedemiddag allemaal. Vandaag hebben we natuurlijk in de MR even stilgestaan bij het debat van gisteren. Dat was behoorlijk stevig, maar volgens mij was het ook behoorlijk duidelijk en dat komt volgens mij ook het parlementaire werk ten goede. We hebben natuurlijk ook gelegenheid gehad om ook eens even terug te kijken ook naar de hele verantwoordingssystematiek en de verantwoordingsstukken en daar kom ik zo op terug als ik praat over de voorjaarsnota. Wat je natuurlijk ook ziet is ook uit die verantwoordingsstukken is dat de economische crisis gevolgen heeft gehad voor de overheidsfinanciën die ook echt langjarig doorwerken. Er lijkt inmiddels sprake, gelukkig, van een voorzichtig herstel, maar de noodzaak om het huishoudboekje op orde te brengen, die noodzaak is totaal onveranderd, is onverminderd groot. Uit de stukken blijkt, uit de verantwoordingsstukken, dat we op koers liggen, volgens de Algemene Rekenkamer en RTL heeft dat met een percentage aangegeven, liggen we op geloof ik 91 komma nog wat procent, maar het goede nieuws is dat de Rekenkamer nog niet had meegenomen dat het kabinet al andere maatregelen had genomen om de gaten die er waren te dichten, zodat effectief de zaak helemaal op 100 procent staat. Bovendien kun je zeggen dat van uitstel uitvoering komt, zowel de verhoging van de assurantiebelasting, als de verhoging van de BTW op podiumkunsten, zijn inmiddels in de wet vastgelegd en tellen vanaf 2012 voor het volle pond mee.
We hebben vandaag de voorjaarsnota vastgesteld als kabinet. U weet, dat gaat dan over de rapportage van de uitvoering begroting 2011. Hij zal binnenkort naar de Kamer worden gezonden, alle tegenvallers zijn geadresseerd en ook voor de voorjaarsnota 2011 geldt dat die weer helemaal sluit. Dat betekent dus dat we op de goede weg zitten, niettemin is het economisch herstel pril, is het structurele groeipad voor de Nederlandse economie op langere termijn onzeker. De vergrijzingsproblemen, de problematiek van het feit dat we gelukkig met z’n allen ouder worden, maar ook de kosten die daarmee samenhangen, die blijven de komende tijd natuurlijk doorwerken ook in de overheidsfinanciën. En ook de Europese schuldencrisis, die noopt natuurlijk tot extra voorzichtigheid en het kabinet wil dan ook en zal ook de ogen niet sluiten voor al deze risico’s. Met andere woorden de noodzaak voor de bezuinigingsdoelstellingen is, hebben wij vandaag met elkaar vastgesteld, onveranderd.
Dan is vandaag de benoeming afgekomen van de nieuwe president van DNB. Het gaat hier om Klaas Knot, uitstekend monetair man. Bovendien iemand waarvan we ook verwachten dat hij in staat zal zijn om vorm te geven aan de cultuurverandering waarvan breed ook gevoeld wordt dat het een goede zaak zou zijn als DNB daar verder invulling aan gaat geven. Er liggen ook allerlei voorstellen al voor. We zijn blij met deze benoeming. Een jonge, nieuwe bankdirecteur, hij kan even mee zou je zeggen.
Verder hebben we een paar wetsvoorstellen behandeld op het terrein van de zorg. Het betreft het wetsvoorstel van een verplichte meldcode voor huiselijk geweld en een wetsvoorstel dat te maken heeft met de beginselen voor wat betreft de behandeling van mensen in zorginstellingen, de beginselenwet zorginstellingen heet die.
En tot slot hebben wij gesproken over de inspectierapporten over InHolland. Een ernstige situatie dat er diploma’s waren afgegeven die bleken niet veel waard te zijn. Ernstige zaak. InHolland zelf heeft maatregelen genomen, wij hebben vandaag ook een pakket maatregelen vastgesteld om de kwaliteit in het HBO weer op een hoog plan te brengen. Dat zal wel even duren voordat dat allemaal gelukt is, maar de maatregelen zijn nu aangekondigd. Tot zover.