Puntenrijbewijs verscherpt en uitgebreid

Beginnende bestuurders raken eerder hun rijbewijs kwijt en daarnaast komt er ook een puntenrijbewijs voor verkeersovertreders die gepakt worden met drugs of alcohol op. Na twee zware drugs- en/of alcoholovertredingen raakt een bestuurder zijn rijbewijs kwijt. Voor beginnende bestuurders wordt het aantal gele kaarten van drie teruggebracht tot twee, voordat zij hun rijbewijs kwijt raken. Tot deze verscherping van het puntenrijbewijs hebben ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) besloten.

Beginners en alcohol

Ministers Schultz van Haegen en Opstelten kiezen voor de invoering van een puntenrijbewijs voor specifieke verkeersovertredingen en doelgroepen. Vanaf 1 juni 2011 geldt een puntenrijbewijs voor alcoholovertreders. Die krijgen voor elke eerste overtreding één punt en bij een volgende overtreding met een promillage van ten minste 1,3 het volgende punt waarna het rijbewijs automatisch ongeldig wordt. Ook wordt op termijn voor beginnende bestuurders het aantal punten verlaagd van drie naar twee zware overtredingen. Daarmee komt deze regeling in lijn met die voor alcohol en drugsovertreders. Het OM onderzoekt op welke termijn de grens van drie naar twee punten kan worden verlaagd.

Drugs

Voor de invoering van een puntenrijbewijs voor drugsovertredingen is een speekseltest nodig. Daarmee kan de politie ter plaatse testen of drugs in het spel is bij een overtreding. Ook is er nog een wetswijziging nodig. Deze wordt later dit jaar verwacht, waarbij ook meer gezegd kan worden over de invoeringsdatum van het puntenrijbewijs voor drugsovertreders.

Generiek puntenrijbewijs leidt tot bureaucratie

Uit onderzoek en ervaringen uit het buitenland blijkt dat de invoering van een generiek puntenrijbewijs voor iedere bestuurder en alle soorten overtredingen niet leidt tot meer verkeersveiligheid, maar wel leidt tot een enorme bureaucratie. Alleen het eerste jaar na invoering heeft het puntenrijbewijs een positief effect. Voor notoire overtreders buiten de nu gekozen groepen, bestaat in Nederland de Educatieve Maatregel Gedrag. Dit is een cursus die de overtreder verplicht is te volgen en zelf moet betalen. Daarin wordt de bestuurder gewezen op de gevaren van zijn rijgedrag. Het Openbaar Ministerie gaat daarnaast steeds hogere boetes en langere rijontzeggingen eisen bij herhaaldelijk gepleegde grove overtredingen.