Pachtprijzen voor 2011 aangepast
De nieuwe maximale pachtprijzen in verschillende gebieden in Nederland geven – ten opzichte van 2009 - zowel stijgingen als dalingen te zien. Dat blijkt uit de nieuwe berekeningen voor de nieuwe pachtprijzen voor 2011. De nieuwe pachtprijzen zijn berekend op basis van de nieuwe systematiek die staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft overgenomen uit het advies van de Commissie Pachtnormen II. De nieuwe pachtnormen treden op 1 juli 2011 in werking.
Nederland heeft veertien pachtprijsgebieden voor akkerbouw- en grasland. In sommige gebieden dalen de prijzen, in andere gebieden stijgen ze. Verhogingen voor de pachtprijs zitten bijvoorbeeld in grote akkerbouwgebieden zoals Bouwhoek en Hogeland (Groningen) en de IJsselmeerpolders. Terwijl de pachtprijs in de meeste melkveegebieden, zoals Waterland en Droogmakerijen (Noord-Holland), omlaag gaat. Voor los tuinland daalt de pachtprijs zowel in Westelijk Holland als in de rest van Nederland.
Soorten pachtnormen
Er bestaan twee soorten pachtnormen. Voor contracten die na 1 september 2007 zijn gesloten geldt een maximale pachtprijs, de regionorm. Voor contracten van vóór 1 september 2007 geldt een veranderpercentage. Er bestaat ook een hoogst toelaatbare pachtprijs voor agrarische bedrijfsgebouwen en agrarische woningen.
De pachtprijs wordt bepaald op basis van een vijfjaarsgemiddelde van de opbrengst van het land. Daarmee worden grote prijsschommelingen voorkomen. Vanaf dit jaar worden elk jaar de pachtnormen vastgesteld. Dat was elke twee jaar.
Commissie Pachtnormen II
De Commissie Pachtnormen II (Van Hall II) heeft vorig jaar een aanvullend advies gegeven over de manier waarop de pachtprijzen in Nederland worden vastgesteld. De aanpassingen dempen de schommelingen in de pachtprijzen, vereenvoudigen de berekening ervan en verbeteren de representativiteit van de steekproef. Bij de toepassing van het veranderpercentage geldt nu ook een ondergrens voor pachtprijzen van 90% van de regionorm naast de bovengrens van 110% die eerder al van toepassing was.
In 2007 is de pachtwet vervallen en is de nieuwe berekeningssystematiek ingevoerd in het pachtprijzenbesluit. Sindsdien wordt de stijging van de pachtprijzen niet meer bepaald naar de grondkwaliteit, is de prijs gebaseerd op hetgeen de grond op kan brengen. Elke regio heeft zijn eigen ‘maximale pachtprijs’ en een maximaal percentage waarmee de pachtprijs van oudere contracten mag worden verhoogd.