Start maatschappelijke dialoog megastallen

Dierenwelzijn en volksgezondheid zijn de belangrijkste argumenten in de discussie over megastallen. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft laten doen bij de start van de dialoog over megastallen. Veel Nederlanders vinden een dialoog over megastallen en veehouderij zinvol. Er is ook nog veel ruimte voor een dialoog: een grote groep Nederlanders twijfelt of ze voor of tegen megastallen is.

Hans Alders (l) en staatssecretaris Henk Bleker bij de presentatie van de maatschappelijke dialoog over megastallen.

Open vizier

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie roept iedereen op mee te doen aan de dialoog over megastallen en veehouderij in Nederland. 'De veehouderij kan niet bestaan zonder maatschappelijk draagvlak. Er is op dit moment veel discussie over megastallen en veehouderij in Nederland. Ik wil graag alle argumenten op tafel en een waardevolle discussie over de richting die de veehouderij op zou moeten gaan. Want eigenlijk is geen enkele maatschappelijke ontwikkeling vanzelfsprekend. Het gaat óók om het ontwikkelen van normatief besef. Wat vinden we met z’n allen passend in Nederland? Ik zie de discussie met open vizier tegemoet.'

Vijf thema's

De dialoog wordt op verschillende fronten gevoerd. Hans Alders leidt de dialoog, zowel op internet als bij de bijeenkomsten. Op www.dialoogmegastallen.nl kan iedereen een bijdrage leveren, een mening geven, meepraten of een vraag stellen. Er wordt gediscussieerd aan de hand van vijf thema’s: ondernemen, dier, mens, milieu en landschap. Hans Alders zal de discussies elke week samenvatten en met nieuwe vragen komen. Daarnaast worden er burgerpanels ingezet die advies geven over megastallen en de veehouderij. Ook worden er discussiebijeenkomsten voor maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en wetenschap georganiseerd. Die presenteren hun visie aan elkaar en discussiëren met elkaar over de toekomst van de veehouderij en de consequenties daarvan voor de ontwikkeling van de veehouderij in Nederland.

Eindrapport

Hans Alders overhandigt in september – na een afsluitende bijeenkomst – zijn eindrapport. Staatssecretaris Henk Bleker zal dit rapport meenemen in zijn visie op de toekomst van de veehouderij in Nederland. Die visie komt in oktober uit.

Publieksonderzoek megastallen

De ondervraagden zijn kritisch over megastallen, maar hebben nog geen definitief standpunt bepaald. Zo’n 42% stemt in of neigt met instemming voor megastallen; 49% wijst megastallen af of neigt daartoe. De argumenten die voor- en tegenstanders belangrijk vinden hebben te maken met dierenwelzijn en volksgezondheid. Andere argumenten op het gebied van milieu, landschap en economie zijn minder bepalend voor het oordeel over megastallen en veehouderij. Als er megastallen gebouwd mogen worden, dan is voor veel Nederlanders de belangrijkste voorwaarde dat er eisen worden gesteld op het gebied van volksgezondheid en dierenwelzijn.

Mensen vinden hun eigen kennisniveau over veehouderij in Nederland (zeer) beperkt. 51% zegt redelijk weinig tot weinig kennis te hebben; 12% zegt redelijk veel tot veel kennis over de veehouderij te hebben. Bijna 60% vindt het (zeer) zinvol om een dialoog te voeren over megastallen en veehouderij.

In het onderzoek is ook gevraagd welke richting het op zou moeten met de veehouderij in Nederland. Meer dan de helft kiest dan voor de toekomstbestendige veehouderij waarbij schaalvergroting is toegestaan onder strikte regels op het gebied van landschap, milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn. Dit zou de sector helpen om economisch staande te blijven en tegemoet te komen aan de eisen van de consument.