Doorzoekingen in onderzoek naar Future Life

De Fiod heeft vandaag op vijf locaties in Dordrecht, Soesterberg en Waddinxveen doorzoekingen verricht. De doorzoekingen vinden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar beleggingsfraude, oplichting en witwassen door de bedrijven Future Life SA, Blue Account & Investments BV en EéJé Participaties & Advies BV.

De drie bedrijven en hun twee leidinggevenden worden ervan verdacht tussen 2003 en 2010 grote sommen geld van beleggers te hebben aangetrokken. Dit gebeurde vermoedelijk deels zonder vergunning. Er kon worden ingelegd vanaf 10.000 euro. Het geld zou worden gestort op een spaarrekening in Luxemburg. Er was een gegarandeerde rente, die opliep tot wel 18 procent. Het ingelegde bedrag zou na de einddatum van de polis worden teruggestort. Het vermoeden is dat het geld voor grote delen niet is besteed zoals beloofd. Het geld zou zijn opgegaan aan privé-uitgaven van leidinggevenden, rentebetalingen aan andere inleggers en leningen aan bedrijven (onder meer aan bedrijven waarin de verdachten zelf zeggenschap hadden).

Benadeelden
Future Life SA werd in mei 2010 failliet verklaard. De bedrijven Blue Account & Investments BV en EéJé Participaties en Advies BV zijn in september en augustus 2010 failliet verklaard. Het is nog maar de vraag of benadeelden een deel van het geld wat ze hebben geïnvesteerd terug zullen zien. Bij de Fiod hebben zich inmiddels ruim 60 benadeelden gemeld. Zij hebben geld gestort tussen de 20.000 euro en 900.000 euro. De inleggers kenden de hoofdverdachte omdat ze reeds zaken met hem hadden gedaan op financieel gebied, bijvoorbeeld een hypotheek of verzekeringen hadden afgesloten. In totaal is er zo’n negen miljoen euro ingelegd, maar dat bedrag kan nog verder oplopen, omdat nog niet alle benadeelden zich gemeld hebben.

Beslag
De doorzochte locaties zijn twee bedrijfspanden in Dordrecht, een woning in Soesterberg en twee woningen in Waddinxveen en Dordrecht. De Fiod heeft digitale gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Door het Bureau ontnemingswetgeving van het Openbaar Ministerie (BOOM) is in het kader van de ontnemingsprocedure een strafrechtelijk financieel onderzoek opgestart. Op het getraceerde vermogen van verdachten is beslag gelegd.

Aangifte
Het strafrechtelijk onderzoek startte in juli 2010 na aangifte door De Nederlandse Bank (DNB). Het financiële verkeer kan niet zonder vertrouwen in de deugdelijkheid van de financiële producten en personen die deze aanbieden. Wanneer het vertrouwen door beleggingsfraude wordt aangetast kan het financiële verkeer tot stilstand komen, daarom pakt de overheid beleggingsfraude aan.