Eerste reactie staatssecretaris Zijlstra op rapporten hbo
Staatssecretaris Zijlstra heeft twee onderzoeken van de Inspectie voor het Onderwijs naar de Tweede Kamer gestuurd. Het betreft de onderzoeken ‘Alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het hoger onderwijs’ en ‘Alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau bij hogeschool Inholland’. Uit de onderzoeken blijkt dat de wet- en regelgeving rond de bewaking van het eindniveau door de onderzochte hbo-opleidingen niet goed genoeg wordt nageleefd.
Staatssecretaris Zijlstra:”Ik ga de rapporten van de Inspectie goed tot me nemen en kom binnen drie weken met een uitgebreide reactie. Wat ik nu al kan zeggen is dat de waarde van een hbo-diploma niet ter discussie mag staan. Dat staat het nu wel en dat vind ik een ernstige zaak. Het is aan alle betrokkenen bij het hbo om die zorgen weg te nemen – dan heb ik het niet alleen over docenten en bestuurders, maar ook over toezichthouders en de politiek. Studenten moeten zeker weten dat ze onderwijs krijgen op het niveau dat ze mogen verwachten van het Nederlandse hoger onderwijs. Want om hen draait het. Het is daarom een goede eerste stap dat Inholland de gedupeerde studenten op kosten van de hogeschool alsnog een hbo-waardig diploma wil laten halen.”
“De aanbevelingen van de Inspectie neem ik over. Dat betekent dat ik de bekostiging van onterecht verstrekte diploma’s bij hogeschool Inholland terug zal vorderen en de procedure ga opstarten om de accreditatie van de betrokken opleidingen in te trekken. Het vertrouwen van de Inspectie in de verbeterplannen van Inholland deel ik. Ik ga er van uit dat het bestuur dat vertrouwen niet zal beschamen. De vier opleidingen van andere hogescholen, waarbij tekortkomingen zijn geconstateerd, moeten door de Inspectie en de NVAO diepgravender worden onderzocht.”
“Voor de toekomst van het hoger onderwijs is het cruciaal dat de gaten in het systeem gedicht worden. Er zit nu teveel vrijblijvendheid in het systeem van toezicht en kwaliteitszorg, constateert ook de Inspectie. Die vrijblijvendheid moet eruit. Onderwijsinstellingen hebben veel autonomie, maar daarbij hoort het nemen van verantwoordelijkheid en het afleggen van verantwoording.
Ik denk daarbij in eerste instantie aan drie dingen. Ten eerste moet de accreditatie van opleidingen beter onderling vergelijkbaar worden, en ook onafhankelijker: het kan niet meer zo zijn dat instellingen hun eigen visitatiecommissies samenstellen. Ook wil ik dat de rol van de Inspectie in het hoger onderwijs groter wordt: de wettelijke uitzondering dat de Inspectie niet toeziet op de kwaliteit van het hoger onderwijs moet vervallen. Op basis van concrete signalen en vooraf ingeschatte risico’s zullen opleidingen vaker en sneller een inspecteur over de vloer krijgen. Tenslotte is het zaak de toetsing en examinering in het hoger onderwijs beter te maken, bijvoorbeeld te borgen dat examencommissies onafhankelijker zijn.”
Documenten
-
Rapport van Bevindingen NVAO-Commissie Onderzoek Hogeschool Inholland
Rapport van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) met daarin de resultaten van het onderzoek dat de NVAO vanaf...
-
Alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau bij Hogeschool Inholland
Eindrapport van de Inspectie van het Onderwijs over alternatieve afstudeertrajecten en waarborgen van het eindniveau bij...
-
Alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het hoger onderwijs
Eindrapport van de Inspectie van het Onderwijs over alternatieve afstudeertrajecten en waarborgen van het eindniveau in het...