Meer marktwerking bij huurprijsbeleid door aanpassing Woningwaarderingsstelsel
Verhuurders van woningen krijgen bij het vaststellen van de huurprijzen meer ruimte. De situatie op de regionale woningmarkt zal meer een rol kunnen spelen bij het vaststellen van de maximale huurprijs. Daartoe krijgen zelfstandige woningen die vallen onder het Woningwaarderingsstelsel met ingang van 1 juli 2011 25 basispunten extra.
De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan de Eerste en Tweede Kamer van het besluit waarin deze wijziging is geregeld.
Met de aanpassing van het Woningwaarderingsstelsel geeft het kabinet uitvoering aan een afspraak uit het regeerakkoord die meer marktwerking in het huurbeleid beoogt. Door de maatregel zullen huurprijzen in schaarstegebieden bij nieuwe verhuur beter gaan aansluiten op wat huurders en verhuurders nu al reëel vinden. Ook stimuleert de extra marktwerking de investeringsmogelijkheden in gebieden met een krappe woningmarkt waardoor naar verwachting huurders uiteindelijk uit een groter woningaanbod kunnen kiezen.
Het kabinet kiest niet voor het aanwijzen van specifieke schaarstegebieden waarvoor de extra 25 punten gelden. Daarmee worden verschillen tussen regio's en onzekerheden over toekomstige schaarstegebieden voorkomen. De maatregel wordt landelijk toegepast zodat afhankelijk van de lokale marktsituatie de huurprijs kan variëren. Voor zittende huurders verandert er niets. Voor hen geldt zoals afgesproken in het regeerakkoord dat de huren alleen met de inflatie meestijgen. Dit jaar is dat 1,3 procent.
Voor nieuwe huurovereenkomsten die na 1 juli 2011 ingaan, verandert er alleen iets als de marktsituatie dat toelaat en de aanpassingen in lijn zijn met lopende prestatieafspraken. De markt, het huurbeleid van de corporaties en de afspraken die zij met gemeenten maken, zorgen er nu al voor dat de gemiddelde feitelijke huurprijs aanzienlijk lager is dan wat de verhuurder maximaal kan vragen. Zo was in 2010 de gemiddelde huurprijs 457 euro per maand terwijl de maximale huurprijs op basis van het puntenstelsel gemiddeld 634 euro bedroeg. De feitelijke huur is dan gemiddeld 72 procent van de maximale huur.