Plan van aanpak dak- en thuislozen Fase 2
Het Rijk en de 4 grote steden startten in 2006 met het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang om dakloosheid aan te pakken en de doorstroom in de maatschappelijke opvang te verbeteren. Deze aanpak heeft er toe geleid dat er 10.000 mensen van straat zijn gehaald en een beter (integraal) hulpaanbod hebben gekregen. Hierdoor hebben deze voormalig dak- en thuislozen weer een toekomstperspectief, is er minder overlast op straat en is de veiligheid toegenomen.
Het Rijk en de G4 willen de aanpak de komende 4 jaar voortzetten en versterken. In deze zogenoemde 2e fase gaat het om het principe dat voorkomen beter is dan genezen. Iemand is in 1e instantie zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van dakloosheid. Maar als dat niet lukt, is de overheid er om iemand zo te ondersteunen dat hij zijn leven zo snel als mogelijk weer op de rails krijgt.
In de de afgelopen 4 jaar (1e fase) stond het onder dak brengen van mensen centraal, in de komende periode (2e fase) willen het Rijk en de 4 grote steden voorkomen dat mensen (weer) dakloos raken en op het zoveel als mogelijk (blijven) participeren van mensen in de samenleving.