Vergoedingen politietop in 8 gevallen onterecht
In 8 gevallen hebben (plaatsvervangend) korpschefs vergoedingen ontvangen die niet in overstemming zijn met de regelgeving. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. De minister reageert op het onderzoek van de Rijksauditdienst (RAD) naar beloningen, toelagen en declaraties van de politietop in 2008 en 2009. Naar aanleiding van het rapport wil de minister de arbeidsvoorwaarden van de politietop vereenvoudigen en versoberen.
Opstelten benadrukt dat vergoedingen, die niet in overeenstemming zijn met de regelgeving, absoluut niet behoren voor te komen. Ook is er geen ruimte voor korpsbeheerders om aanvullende voorzieningen te treffen. Dergelijke vergoedingen schaden de integriteit en het aanzien van het politieambt, stelt de minister.
Het onderzoek van de RAD is in mei 2010 naar de Tweede Kamer gestuurd. Daaruit bleek dat de meeste beloningen, toelagen en declaraties van de politietop in overeenstemming zijn met de regelgeving. In een beperkt aantal gevallen waren de verstrekkingen niet in overeenstemming met de regels.
De bevindingen zijn voorgelegd aan de betreffende korpsbeheerders. In 16 gevallen kon de korpsbeheerder alsnog een afdoende rechtvaardiging geven voor de toekenning. In 6 andere zaken kon ook een rechtvaardiging worden gegeven, maar bleek er wel sprake van een onjuiste grondslag van de toekenning. Die besluiten zijn inmiddels aangepast zodat er geen sprake meer is van strijdigheid met de regelgeving.
In 8 gevallen geen rechtvaardiging voor vergoedingen
In 8 gevallen is er geen rechtvaardiging voor de vergoedingen. In één van deze gevallen heeft de korpsbeheerder zelf besloten om de vergoeding stop te zetten. Het ging om een vergoeding ter compensatie van de kosten van kinderopvang. In 5 van deze gevallen betreft het een nog lopende representatietoelage die uitkomt boven de gestelde norm. De betreffende korpsbeheerders zijn het eens met het oordeel van de minister. Zij zullen de toekenningen direct beëindigen. Bij 2 toekenningen gaat het om een in het verleden verstrekte vergoeding voor dubbele woonlasten en een compensatie voor belastingheffing.
De minister heeft ook onderzocht of de onterechte vergoedingen kunnen worden teruggevorderd. Op basis van wettelijke terugvorderingscriteria en de bijbehorende jurisprudentie stelt de minister vast dat het zeer moeilijk is om de onterechte vergoedingen terug te vorderen via de rechter. Hij ziet er daarom vanaf om de betreffende korpsbeheerders te vragen om tot terugvordering over te gaan.
Aanpassingen in arbeidsvoorwaarden politietop
Het RAD-rapport is voor minister Opstelten ook aanleiding voor aanpassingen in de arbeidsvoorwaarden van de politietop. De minister komt binnenkort met voorstellen voor een compact arbeidsvoorwaardenbeleid met zo min mogelijk losse inkomenscomponenten. Ook krijgen korpsbeheerders geen ruimte meer om aanvullende voorzieningen te treffen. Daarnaast komt de minister met een gedragscode voor buitenlandse dienstreizen door de politietop. De minister bespreekt de voorstellen binnenkort met de korpsbeheerders en de politievakbonden.