Infrastructuur en Milieu haalt banden met Brazilië verder aan
Het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 vinden in Brazilië plaats. Dit betekent een verwachte groei van ruim 50 procent in het luchtvervoer en dat biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarom brengt de directeur luchthavens van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Jeroen Fukken, van 4 tot en met 8 april een bezoek aan Brazilië. Hij wordt tijdens het bezoek vergezeld door vertegenwoordigers van KLM, Schiphol en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Het bezoek is een vervolg op de handelsmissies van het ministerie in 2009 en 2010 en versterkt de band met Brazilië onder de nieuwe regering van President Dilma Rousseff.
In Sao Paolo houdt Jeroen Fukken als speciaal vertegenwoordiger van de minister van Infrastructuur en Milieu een keynote speech op de Intermodal South America 2011. De Intermodal is de grootste beurs op het terrein van transport en logistiek van het westelijk halfrond. Het Nederlandse bedrijfsleven is hier ruim vertegenwoordigd. Zo zijn naast de Port of Rotterdam ook de Amsterdamse, Zeeuwse en Groningse havens en Nederland Distributieland aanwezig.
Ook staan bezoeken aan enkele luchthavens op het programma: Congonhas in Sao Paulo en Viracopos in Campinas. Brazilië heeft in totaal ongeveer 200 luchthavens en daarnaast vele kleine vliegvelden. Van deze luchthavens vallen de 67 belangrijkste onder beheer van het Braziliaanse staatsbedrijf Infraero. Fukken spreekt in Rio de Janeiro en Sao Paulo met deze organisatie. Ook heeft hij een ontmoeting met de Braziliaanse luchtverkeersleiding. Daarnaast spreekt hij in Sao Paulo met een aantal grote aannemers uit Brazilië: Odebrecht, Camargo Correa en OAS. De nadruk ligt in deze gesprekken op het onder de aandacht brengen van de kennis en expertise van het Nederlandse bedrijfsleven in Brazilië en het verder aanhalen van de banden tussen beide landen.
Brazilië is inmiddels qua omvang de zevende economie ter wereld. Voor de Nederlandse export is Brazilië al jarenlang de voornaamste bestemming in Latijns-Amerika. Daarnaast zijn voor de Europese markt de havens van Amsterdam en Rotterdam de belangrijkste doorvoerhavens van Braziliaanse producten. 2011 is het Ano da Holanda no Brasil, het jaar van Nederland in Brazilië.