Nieuwe handreiking gebiedsontwikkeling
Het realiseren van ingewikkelde ruimtelijke projecten hoeft niet tot problemen te leiden. Bovendien is er nu een handig hulpmiddel bij gebiedsontwikkeling: de “Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2011”. Een handreiking om overheden en marktpartijen te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Zowel praktische als juridische aspecten komen aan bod.
Keuzemomenten
Er zijn verschillende keuzemomenten in de samenwerking tussen markt en overheid bij gebiedsontwikkeling en wijkenaanpak. De handreiking geeft informatie over het traject dat begint met een zorgvuldige selectie/ aanbestedingsprocedure binnen de geldende Europese richtlijnen en loopt door tot na de (voorlopige) gunning. In de handreiking wordt informatie aangevuld met praktijkvoorbeelden.
Er is een apart hoofdstuk gewijd aan de wijzigingen als gevolg van het in werking treden van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Crisis- en Herstelwet en vooral de samenhang tussen deze wetten. Invoering van deze wetten betekende een grote juridische vereenvoudiging. Ook is recente jurisprudentie opgenomen over onder andere toelaatbare staatssteun.
Uitgangspunt van de handreiking is dat Europees aanbesteden niet verplicht is voor private vastgoedontwikkeling. Dit standpunt is bevestigd in een recente uitspraak van het Europese Hof.
De handreiking is een gezamenlijk product van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, samen met IPO, VNG en NEPROM (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkelaars).