Teeven: ‘Extra boete winkeldieven is tegemoetkoming voor overlast’
Vanaf dinsdag kunnen winkeliers uit het hele land zich aanmelden voor de regeling Afrekenen met winkeldieven. Als zij een winkeldief in de kraag vatten, kunnen winkeliers via deze regeling een standaardschadevergoeding krijgen van 151 euro. Deze wordt als extra boete bij de winkeldief geïnd, naast een strafrechtelijke boete.
In aanwezigheid van staatsecretaris Teeven en Elrie Bakker (voorziter Hoofdbedrijfschap Detailhandel) werd op 29 maart de aftrap gegeven voor de landelijke invoering van de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’, in winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft de regeling in het leven geroepen op verzoek van het ministerie van Justitie.
De landelijke invoering van ‘Afrekenen met winkeldieven’ betekent dat iedere winkeldief die wordt aangehouden, naast een strafrechtelijk traject, een eis tot schadevergoeding tegemoet kan zien voor de tijd die de winkelier aan de aanhouding en afhandeling moet besteden. Deze extra ‘boete’ bedraagt 151 euro. Het HBD helpt de winkelier met het verhalen van de schade.
Volgens Staatssecretaris Teeven sluit de nieuwe aanpak naadloos aan op het beleid om slachtoffers van criminaliteit een hand toe te reiken en daders aan te pakken: “Dit kabinet komt op voor de winkelier. Die 151 euro is een kleine tegemoetkoming voor de overlast”, aldus de staatssecretaris.
Consumenten juichen regeling toe
Ook consumenten juichen toe dat betrapte winkeldieven voortaan een schadevergoeding moeten betalen aan de winkelier. Uit onderzoek blijkt dat 23 procent het hier mee eens is, terwijl 70 procent het hier zelfs zeer mee eens is. Op de vraag wat ze vinden van de hoogte van de schadevergoeding (151 euro), zegt bijna de helft (48 procent) dit prima te vinden, 22 procent vindt het te laag en 18 procent zelfs veel te laag. Van de ondervraagde consumenten vindt 46 procent dat de schadevergoeding vanaf twaalf jaar mag worden opgelegd, 25 procent noemt een leeftijd van zestien jaar (de wettelijke leeftijd is veertien jaar).