Leers: homo's die in eigen land vervolgd worden kunnen asiel krijgen
Minister Leers is het niet eens met de kritiek van het COC dat zijn asielbeleid voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders onvoldoende is. Als een asielzoeker aannemelijk kan maken dat hij in zijn eigen land gegronde vrees heeft voor vervolging vanwege zijn seksuele gerichtheid, dan kan hij in Nederland een asielvergunning krijgen.
Dat heeft Leers in februari al geschreven aan het COC. Hij is dan ook verbaasd dat het COC nu kritiek op zijn beleid heeft en daarbij zijn brief selectief samenvat. Leers blijft graag in gesprek met het COC over het asielbeleid en over de opvang van homo's, biseksuelen en transgenders in de Nederlandse asielzoekerscentra.
Zoals altijd zal de individuele situatie van een asielzoeker worden beoordeeld. Dat geldt ook voor homo's, biseksuelen en transgenders uit Afrika die in Nederland asiel vragen. De situatie in het land van herkomst wordt daarbij meegewogen, zoals de wetgeving, de strafrechtelijke vervolging, bedreigingen, pesterijen en intimidatie. Maar minister Leers wil niet automatisch aan elke homo-, biseksueel of transgender een asielvergunning geven. Hij wil individueel laten beoordelen of er sprake is van een gegronde vrees voor vervolging vanwege seksuele gerichtheid. De medewerkers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) zijn daarvoor goed opgeleid, ook in de ethische aspecten bij het doorvragen in gesprekken over homoseksualiteit.
Aan homo's, biseksuelen en transgenders die vrezen voor vervolging, wordt niet altijd de eis gesteld dat zij eerst bescherming vragen aan de autoriteiten in hun eigen land. Dat geldt niet alleen in landen waar homoseksualiteit strafbaar is, maar ook in landen waar bescherming door de autoriteiten onmogelijk is of een verzoek daartoe bij voorbaat zinloos of zelfs gevaarlijk is.
In het Nederlandse asielbeleid is dus al geregeld waar het COC om vraagt.
In internationaal verband vraagt Nederland steeds aandacht voor de positie van homo's, biseksuelen en transgenders. Het afschaffen van de strafbaarheid van homoseksualiteit in verschillende landen heeft daarbij de hoogste prioriteit. In Europees verband steunt Nederland de bepalingen over de positie van kwetsbare groepen in het asielbeleid van de Europese lidstaten.