Gezamenlijke prioriteiten voor bijzondere opsporingsdiensten
De bijzondere opsporingsdiensten bundelen hun krachten in de strijd tegen de criminaliteit. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om gezamenlijke prioriteiten voor de bijzondere opsporingsdiensten op te stellen. De diensten zetten in op het afnemen van crimineel vermogen, het aanpakken van facilitators voor georganiseerde criminaliteit, fraude met subsidies, integriteitschendingen en corruptie.
Het kabinet wil dat de bijzondere opsporingsdiensten met hun werk bijdragen aan de prioriteiten die in het regeerakkoord zijn gesteld. Niet eerder heeft het kabinet concrete, gezamenlijke prioriteiten gesteld voor de bijzondere opsporingsdiensten. Het gaat om de krachtige bestrijding van mensenhandel, georganiseerde misdaad, fraude, witwassen, illegale dierenhandel en bijvoorbeeld milieucriminaliteit. De bijzondere opsporingsdiensten Fiod, Siod, VROM-IOD en nVWA-IOD werken onder het gezag van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie en leveren een bijdrage aan de strafrechtelijke handhaving van de wetgeving waarvoor de minister verantwoordelijk is onder wie zij ressorteren. Door hun positie en specifieke kennis zijn deze opsporingsdiensten een belangrijke schakel in de aanpak van criminaliteit.
De beleidsprioriteiten die het kabinet heeft vastgesteld, betekenen dat de bijzondere opsporingsdiensten bij iedere zaak die zij voortaan behandelen, eventueel crimineel verkregen vermogen zullen proberen af te nemen. Ook zullen de opsporingsdiensten structureel aandacht besteden aan personen die optreden als schakel tussen de legale en illegale praktijk door fraudeurs te faciliteren bij illegale praktijken. Fraude met subsidies en toeslagen zullen stevig worden aangepakt. Vooral de Fiod en de Siod zullen extra investeren in de aanpak van deze fraudevormen. Als het gaat om het signaleren en opsporen van integriteitschendingen en corruptie, voorzien de bijzondere opsporingsdiensten in een specifieke behoefte vanwege de aanwezigheid van specifieke inhoudelijke deskundigheid en kennis. Bovendien bestaat er een intensieve relatie tussen het toezicht en de opsporing waarbij, binnen de wettelijke kaders, actief informatie wordt uitgewisseld. Het kabinet wil dat de bijzondere opsporingsdiensten niet alleen de overtreders aanpakken, maar ook de personen die vanwege hun ambt of betrekking meewerken aan integriteitschendingen of corruptie.
De opsporingsdiensten zullen hun samenwerking intensiveren door meer informatie uit te wisselen en gebruik te maken van elkaars capaciteit en deskundigheid. Op die manier kunnen de bijzondere opsporingsdiensten meer slagkracht genereren om de criminaliteit effectiever te bestrijden.