Mogelijk eerder duidelijkheid over cultuursubsidies
Het nieuwe systeem van rijkssubsidies voor cultuur wordt mogelijk niet in 2014, maar al in 2013 van kracht. Culturele instellingen krijgen zo een jaar eerder duidelijkheid over hun rijkssubsidie. Ook zou de vierjarige subsidiecyclus van het Rijk dan blijven aansluiten bij die van gemeenten en provincies. Het kabinet heeft dit op initiatief van staatssecretaris Zijlstra voorgesteld aan de Tweede Kamer.
De invoering van het nieuwe systeem is erop gericht een cultuuromslag teweeg te brengen in de cultuursector: minder afhankelijkheid van de overheid, meer ruimte voor particulier initiatief. Dat betekent dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden en uiteindelijk minder instellingen subsidie van het Rijk zullen krijgen.
Om die scherpe keuzes te kunnen maken is een wetswijziging nodig, die veel tijd kost. Daardoor zou het nieuwe cultuurstelsel pas in 2014 van kracht kunnen worden. Na de huidige subsidieperiode, die tot en met 2012 loopt, zou 2013 dan een ‘tussenjaar’ worden. Culturele instellingen hebben aangeven door dat tussenjaar een jaar langer onzekerheid te hebben over hun langlopende verplichtingen. Daarnaast gaven provincies en gemeente aan dat door het hanteren van een tussenjaar de vierjarige cyclus van rijkssubsidies niet meer zou aansluiten op hun subsidiecyclus. Beide zaken kwamen ook aan de orde in het overleg met de Tweede Kamer: het verzoek was om het tussenjaar te schrappen.
Staatssecretaris Zijlstra wil gehoor geven aan de geluiden uit de cultuursector, de bestuurlijke partners en de Tweede Kamer. Daarom stelt hij dus aan de Tweede Kamer voor om 2013 als tussenjaar te schrappen. Dat zou kunnen door, naast de benodigde wetswijziging, de nieuwe systematiek alvast in een ministeriele regeling vast te leggen. Omdat dat aanmerkelijk minder tijd kost dan het wijzigen van de wet, zou de nieuwe systematiek dan al in 2013 kunnen starten. Instellingen, die rijkssubsidie willen, kunnen die dan eind 2011 aanvragen, zodat ze op Prinsjesdag 2012 weten waar ze aan toe zijn.