Donner bezoekt Almere
Op 7 maart jl. bracht minister Donner een werkbezoek aan de gemeente Almere. Burgemeester Annemarie Jorritsma verwelkomde de minister en samen bezochten ze de Aboe Bakr Assadik moskee.
Het moskeebestuur gaf een rondleiding door de moskee waarbij uitleg over de verschillende ruimten werd gegeven. De moskee heeft in de buurt een duidelijke sociaal maatschappelijke functie. Die komt onder andere tot uiting in het ‘van de straat’ halen van jongeren en het geven van huiswerkbegeleiding aan zo’n 400 jongens en meisjes. De minister toonde veel interesse hiervoor en complimenteerde het moskeebestuur ook met de ingetogen wijze waarop het had gereageerd op de bekladding van de moskee vorig najaar.
Stedenwijk Noord
Na het moskeebezoek maakte de minister met de wethouders Berdien Steunenberg en Adri Duivesteijn een wandeling door Stedenwijk Noord. Daarbij kreeg hij van directeur Arjen Deutekom van corporatie Goede Stede uitleg over de manier waarop de corporatie de wijk heeft opgeknapt. Dat opknappen gaat hand in hand met een achter de voordeur aanpak, waarbij problemen in een vroeg stadium aan het licht kunnen komen en kunnen worden aangepakt. Bij het Johan Cruyffcourt vertelde jongerenbegeleider Rachid Madani welke acties hij op touw heeft gezet rond deze plek. Het Cruyffcourt fungeert als sociale ontmoetingsplek voor de jeugd. Via de sport komen jongeren uit hun sociaal isolement en worden ze door Madani en andere begeleiders aangespoord hun school af te maken en een startkwalificatie te halen op MBO-niveau. De minister gaf aan dit een goed voorbeeld te vinden van actief burgerschap.
Almere Tafel
Het werkbezoek werd vervolgd met een bijeenkomst rond de Almere Tafel. In de lange termijn woningbouwafspraken voor Almere is afgesproken dat het rijk, de gemeente en het maatschappelijk middenveld jaarlijks de horloges gelijk zullen zetten waar het gaat om de ‘staat van de stad’. Om de kwaliteit van de bestaande stad in de gaten te houden en om tijdig te kunnen bijsturen ontwikkelt Almere een zgn. ‘Early Warning System’. Aan de Almere Tafel presenteerde de projectleider de bouwstenen en het raamwerk van het systeem. Dat systeem moet aangeven in welke wijken er sprake is van een versnelde achteruitgang. Die achteruitgang kan zich manifesteren in de vorm van huurachterstanden, schooluitval of bv. een verhoogd beroep op sociale uitkeringen. Minister Donner vond het een goede insteek om op deze manier pro-actief te opereren. Hij zegde toe dat het rijk de gemeente zal helpen bij de ontwikkeling van het systeem via het uitwisselen en delen van kennis.
Zelfbouw in Homeruskwartier
Na de Almere Tafel volgde een bezoek aan het Homeruskwartier in Almere Poort. De minister hoorde van wethouder Adri Duivesteijn hoe de gemeente burgers in staat stelt om zelf hun huis te (laten) bouwen. Daarbij gaat het vooral om mensen met een modaal inkomen, die via een garantstelling van de gemeente een huis in de prijsklasse van 180.000 euro kunnen bouwen. De minister stelde enkele vragen over welstandsvrij bouwen. De heer Duivesteijn gaf aan dat burgers in Almere de vrije hand hebben mits ze zich houden aan de eisen van het kavelpaspoort. Dat is één A4tje waarin o.a. eisen ten aanzien van rooilijn, bouwhoogte en volume zijn opgenomen. De rest is ‘free for all’ maar houdt wel in dat toekomstige buren met elkaar van tevoren overleggen. Juist dat overleg en het feit dat mensen zich voor dezelfde uitdaging geplaatst zien, versterkt de sociale cohesie in de wijk. De minister vindt het eigenbouwprogramma een prima voorbeeld van ‘actief burgerschap’. Via het Expertteam Eigenbouw van BZK, waaraan experts van Almere een belangrijke bijdrage leveren, worden andere gemeenten geholpen dezelfde weg in te slaan.