Nederlandse kenniseconomie geeft visitekaartje af in Golf

Met de opening van een kantoor van TNO in Qatar geeft Nederlandse kenniseconomie een visitekaartje af in de snel groeiende Golfregio. TNO is een van de belangrijkste Nederlandse organisaties voor toegepast onderzoek.

Samenwerking

'Deze opening symboliseert de samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven en regeringen van vooraanstaande energieproducenten Nederland en Qatar,' aldus minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen woensdag 9 maart 2011 bij de feestelijke opening.

Verminderen uitstoot CO2

Het is de eerste vestiging van TNO in het Midden-Oosten. De kennisinstelling gaat Nederlandse expertise op het gebied van energie, maar ook van mobiliteit, industriële innovatie en informatietechnologie in samenwerking met partners in de regio toepassen. TNO zal technologieën gaan ontwikkelen voor de verhoging van de opbrengsten van olie- en gasvelden, de veiligheid van winningsinstallaties, het verminderen van de uitstoot van het broeikasgas CO2, en de ontzilting voor het winnen van drinkwater.

Efficiëntere exploitatie olievelden

Het eerste contact voor samenwerking in Qatar werd al getekend. TNO en Maersk Oil Research and Technology Centre doen de komende vijf jaar onderzoek naar efficiëntere exploitatie van olie- en gasvelden. Qatar bezit de op één na grootste gasvoorraad ter wereld. TNO vestigt zich in het Qatar Science and Technology Park van de hoofdstad Doha, een faciliteit waar multinationals als Shell, Exxon, GE, Microsoft en Vodafone samen met universiteiten nieuwe technologie ontwikkelen.

Bedrijvendelegatie

De opening is onderdeel van een bezoek van minister Verhagen met een delegatie van Nederlandse bedrijven aan Qatar op 9 en 10 maart 2011. De bedrijvendelegatie sluit aan op het staatsbezoek dat Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden deze week aan de Golfstaat afleggen. De minister wil met het bezoek de expertise en diensten van Nederlandse bedrijven onder de aandacht te brengen in de Golfstaten, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur, watertechnologie, havenbouw en energie. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van negen Nederlandse bedrijven, waaronder Shell, BAM en Boskalis,en wordt begeleid door VNO-NCW voorzitter Wientjes.