Strengere aanpak misleidende sms-diensten
Er komt een strengere aanpak van misleiding met dure sms-jes die gratis lijken, maar dat vaak niet zijn. Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) publiceert maandag 28 februari 2011 nieuwe regels die de consument beter beschermen.
Consument sterker
Door de nieuwe regels kunnen consumenten straks niet zomaar door hun mobiele aanbieder worden afgesloten als drukmiddel om betaling voor ongewilde sms-diensten af te dwingen. 'Hierdoor komt de consument veel sterker te staan bij klachten over dure en vaak ongewilde sms-diensten. Daarnaast is dit een duidelijke prikkel voor belbedrijven om alleen nog maar zaken te doen met bonafide sms-bedrijven, zodat er een einde komt aan het gesjoemel met sms-jes,'aldus Verhagen. De nieuwe regels treden 1 april 2011 in werking.
Niet meer afsluiten
De nieuwe regels bepalen dat aanbieders van mobiele telefonie de mobiele telefoon van een consument niet zomaar meer mogen afsluiten als die consument een klacht heeft ingediend over kosten voor ongewilde sms-diensten. Het bedrijf moet eerst uitzoeken en kunnen aantonen dat de klant de betreffende sms-dienst op basis van een goed geïnformeerd besluit heeft afgenomen. Voor alle sms-diensten boven de 1,50 euro gaat bovendien gelden dat de consument duidelijk akkoord moet zijn gegaan met het afrekenen van die sms-dienst via de telefoonrekening.
Beschermen kinderen
De nieuwe regels verplichten belbedrijven ook om (zowel prepaid als postpaid) abonnementen aan te bieden, waarbij het niet mogelijk is om sms-diensten af te nemen. Ook worden belbedrijven verplicht om hun klanten gratis de mogelijkheid te bieden om (premium) SMS-diensten te laten blokkeren. Deze laatste maatregelen neemt Verhagen vooral om ouders, die mobiele telefoons aanschaffen voor hun kinderen, te helpen voorkomen dat de kinderen voor veel geld het schip in gaan.
Stevige boetes
OPTA ziet erop toe dat mobiele aanbieders zich aan de nieuwe regels houden. Zo niet, dan kan OPTA stevige boetes opleggen. Via de anti-spam bepaling in de Telecommunicatiewet kan OPTA nu al verzenders van ongevraagde sms-berichten aanpakken. In januari jl. heeft OPTA bijvoorbeeld nog een boete opgelegd van in totaal EUR 550.000. Daarnaast blijft de Consumentenautoriteit toezien op misleidende reclame en andere vormen van oneerlijke handel. In de zomer van 2010 legde de Consumentenautoriteit een sms-dienstenaanbieder een boete op van in totaal EUR 1,2 mln. voor misleiding met sms-diensten.
Klachten
Consumenten kunnen hun klacht over ongewilde of misleidende sms-diensten indienen bij Consuwijzer.nl. Dan komt het rechtstreeks bij deze toezichthouders terecht. Door de combinatie van boetes en een goede bescherming van de consument moet de overlast van misleiding met sms-diensten sterk worden teruggedrongen.
Inwerkingtreding
De nieuwe regeling wordt in de Staatscourant gepubliceerd en treedt 1 april 2011 in werking.