Opstelten ondersteunt gemeenten bij strijd tegen georganiseerde misdaad
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat gemeenten structureel ondersteunen bij de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Dat heeft hij vandaag bekend gemaakt in Eindhoven tijdens een werkbezoek aan de Taskforce bestrijding georganiseerde misdaad Brabant. De minister trekt jaarlijks bijna acht miljoen euro uit voor de zogeheten bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad.
De aanpak van de georganiseerde criminaliteit is een van de speerpunten van het huidige kabinet. De overheid pakt criminele organisaties niet alleen strafrechtelijk aan, maar ook via het bestuursrecht en de fiscus. Gemeenten worden daarbij ondersteund door elf zogenoemde regionale expertise- en informatiecentra (RIEC). Minister Opstelten heeft besloten deze RIEC's vanaf 2012 structureel te financieren met bijna acht miljoen (7,9 miljoen) euro per jaar.
In een brief aan de korpsbeheerders licht de minister zijn besluit toe: 'Ik ben van mening dat een krachtiger aanpak van de georganiseerde misdaad nodig is. De georganiseerde misdaad vormt immers een sluipende bedreiging voor de integriteit van het financieel-economische stelsel en ondermijnt uiteindelijk het functioneren van de rechtstaat. Veel lokale, zichtbare criminaliteit en overlast is het gevolg van niet direct zichtbare criminele organisaties.'
Via de RIEC's krijgen de gemeenten ondersteuning bij bijvoorbeeld de toepassing van de wet Bibob. Ook zijn de RIEC's in de positie om gemeenten meer inzicht te geven in de criminele activiteiten in de gemeente. Via de bestuurlijke aanpak werpt de overheid barrières op, die het de georganiseerde criminaliteit lastiger maken om zich te vermengen met de 'bovenwereld'. Zo kunnen vergunningen worden geweigerd of ingetrokken.
Door de samenwerking in de regionale informatie- en expertisecentra bundelen gemeenten en overheidsdiensten hun kracht om doelgericht criminele organisaties bestuurlijk, fiscaal en strafrechtelijk aan te pakken. De taskforce in Brabant en ook het project Emergo in het Amsterdamse Wallengebied hebben inmiddels bewezen dat deze aanpak succesvol is.
Zo is vandaag tijdens het werkbezoek van de minister bekend geworden dat sinds december 2010 onder regie van de Taskforce in totaal 16 miljoen euro aan crimineel verkregen vermogen is teruggevorderd of in beslag genomen. Bij onderzoeken in Den Bosch, Breda en Veen is onder meer beslag gelegd op 3 miljoen euro contant geld, verdovende middelen met een waarde van 7 miljoen euro, heeft de belastingdienst beslag laten ter waarde van 4 miljoen euro en zijn gemeentelijke uitkeringen teruggevorderd en stopgezet. Daarnaast zijn sinds december tientallen hennepkwekerijen opgerold en tevens tientallen verdachten aangehouden.