Minister Donner ziet actief burgerschap in Amersfoortse wijken

Minister Donner bracht op maandag 28 februari een bezoek aan de Amersfoortse wijk Kruiskamp. Op het programma stonden onder andere de onderwerpen wijkenaanpak, burgerschap en het samenwerkingsverband De Vernieuwde Stad en 'Huur op maat'.

Burgerschap

Het eerste deel van het bezoek had als belangrijkste thema 'burgerschap'. Bewoners die zich op verschillende manieren inzetten voor hun wijk, vertelden de minister hoe zij invulling geven aan burgerschap. Zo vertelde een dame die al 26 jaar in Kruiskamp woont dat zij als lid van de zogenaamde wijkentafel regelmatig overleg heeft met de wijkagent, straatcoach, gemeente en corporaties over situaties die de bewoners graag aangepakt zouden zien. Bewoners geven letterlijk zelf op de kaart aan waar wat speelt in de wijk, bijvoorbeeld hangjongeren, onveilige verkeerssituaties of graffiti-overlast. Door deze wijkentafel bepalen bewoners mede waar de politie en andere diensten worden ingezet.

Minister Donner sprak ook met twee veiligheidsambassadeurs, uit Kruiskamp en Hoogland, bewoners die rechtstreeks contact onderhouden met wijkagenten en straatcoaches. Hierdoor kan er snel gereageerd worden op onveilige situaties. De aanpak blijkt te werken, want bewoners voelen zich veiliger in de wijk. De minister vroeg zich wel af of er door al die functies niet veel overlap ontstaat? Volgens de wijkagenten en vertegenwoordigers van de gemeente hebben de bewoners en staatcoaches juist een aanvullende rol als ‘ogen en oren’ voor de wijkagenten die maar vier uur per dag in de wijk kunnen zijn.

Opgekocht

Bewoners geven op diverse manieren invulling aan burgerschap. Een architect uit de wijk gaf aan dat hij met buurtgenoten verschillende ruimtelijk-fysieke initiatieven ontplooit, zoals het voormalige NS-onderhoudsterrein De Wagenwerkplaats, dat nu dankzij bewoners als cultureel erfgoed wordt behouden. De architect vertelde bovendien dat buurtbewoners een pand dat door een criminele organisatie werd gebruikt, hebben opgekocht. Het opkopen bleek voordeliger voor de omwonenden dan verhuizen, omdat ze dan 6 procent overdrachtsbelasting kwijt zouden zijn. Het pand wordt inmiddels door de buurtbewoners zelf gebruikt als werkplaats voor verbouwingsklussen. De boodschap van de gemeente was vooral ‘Ga ervan uit dat bewoners initiatiefrijk en creatief genoeg zijn om met oplossingen te komen. Het is niet altijd de oplossing die de gemeente als eerste bedacht zou hebben, maar dan is het de kunst om los te laten en als gemeente de initiatieven goed te faciliteren.’

De Vernieuwde Stad

Na een korte wandeling door de wijk, sprak de minister met een aantal Corporatiedirecteuren, waaronder Jim Schuyt, voorzitter van De Vernieuwde Stad. Dit samenwerkingsverband van 22 corporaties is vooral actief in de grote steden. Schuyt vroeg bij de minister aandacht voor zorgpunten als een gebrek aan geld voor investeringen, de huisvesting van middeninkomens die tussen de wal en het schip vallen vanwege strengere EU-regels en voor het gebrek aan doorstroom op de huurmarkt. De minister was benieuwd waarom corporaties niet, net als ‘gewone marktpartijen’, in staat zijn om zonder subsidie of goedkope leningen (huur)woningen te bouwen voor de middeninkomens. Volgens Schuyt is dit niet rendabel en eet de corporatie dan uiteindelijk haar eigen vermogen op .

Huur op maat

Ten slotte lichtte Koos Koolstra van De Alliantie Eemvallei het concept ‘Huur op Maat toe. Dit is een experiment waarbij huurders afhankelijk van hun inkomen wel of geen korting op de huur krijgen. Corporaties als De Alliantie en Portaal doen hier met hun gehele huurvoorraad aan mee en zijn erg enthousiast over het systeem. Bewoners die meer gaan verdienen blijken het ook heel normaal te vinden dat zij meer huur gaan betalen. En van die meeropbrengst aan huur kan de corporatie weer mensen met een lager inkomen wat extra korting op de huur geven. Minister Donner was erg geïnteresseerd in de uitleg. Na evaluatie van het experiment wordt bekeken of er een vervolg komt.