Dynamisch kustbeheer en ligging waterkeringen Vlieland/Terschelling nader onderzocht
De zeewering op Terschelling langs de Noordzee is getoetst en is veilig. Tussen de in het binnenduin gelegen zeewering (de primaire waterkering) en het strand ligt een breed duingebied, waar dynamisch kustbeheer plaatsvindt. Omdat dit dynamisch kustbeheer bij de bewoners gevoelens van onveiligheid oproept, zal staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) het dynamisch kustbeheer betrekken bij het onderzoek naar de ligging van de primaire waterkeringen op Vlieland en Terschelling. Dat schrijft Atsma in antwoord op Kamervragen.
De primaire waterkering wordt gevormd door het binnenduin op Terschelling. Rijkswaterstaat draagt zorg voor beheer en onderhoud zodat dit binnenduin te allen tijde voldoet aan de vereiste veiligheidsnorm. Meer zeewaarts liggen de direct aan het strand gelegen duinen, waar dynamisch kustbeheer wordt toegepast. Rijkswaterstaat zorgt dat de basiskustlijn daarbij wordt gehandhaafd, waardoor de kust niet erodeert. Bij dynamisch kustbeheer wordt de kust zodanig beheerd dat natuurlijke processen zoveel mogelijk ongestoord kunnen verlopen. Dit mag niet ten koste gaan van de veiligheid van het achterliggende gebied.
“Ik ben me er terdege van bewust dat het dynamisch kustbeheer gevoelens van onveiligheid oproept bij bewoners van de eilanden. Die zorg neem ik serieus en daarom wil ik dat in het onderzoek naar de ligging van de waterkeringen op Vlieland en Terschelling ook goed gekeken wordt naar hoe het dynamische kustbeheer uitwerkt”, aldus Atsma in een toelichting. In het onderzoek zal gekeken worden naar zowel het duingebied bij de primaire kering als naar de zogenaamde stuifdijk langs de Boschplaat. Aanleiding voor het onderzoek naar de ligging van de primaire waterkeringen, is de wens van bewoners om de primaire waterkering naar de direct aan het strand gelegen duinen te verleggen en de erosie een halt toe te roepen. Atsma wil deze wens van de bewoners serieus bekijken.
In de tussentijd zal Rijkswaterstaat de gemeenten blijven ondersteunen. Zo zal stuifoverlast pro-actief worden beperkt. Ook zal Rijkswaterstaat periodiek een inloopspreekuur houden, waar bewoners met hun zorgen en vragen terechtkunnen. Ook bij de jaarlijkse strandopruimdagen zullen RWS-medewerkers mee gaan helpen.
Het onderzoek naar ligging van de waterkeringen en de impact van het dynamisch kustbeheer zal voor het eind van dit jaar zijn afgerond. Op basis van de resultaten, zal staatssecretaris Atsma besluiten over de uiteindelijke ligging van de primaire waterkeringen op Vlieland en Terschelling.