Update Libië: Nog 7 Nederlanders die het land willen verlaten
Update 28 februari 13.00
Op dit moment zijn er nog 7 Nederlanders in Libië die hebben aangegeven weg te willen. De Nederlanders bevinden zich verspreid over het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt samen met andere landen om deze mensen te helpen het land te verlaten.
Update 27 februari 11.30
Op dit moment zijn er nog circa tien Nederlanders in Libië die hebben aangegeven weg te willen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt actief met andere landen hoe deze mensen te helpen. Er is tenminste nog een andere Nederlander uit Jakira geëvacueerd naar Kreta met een Duitse vlucht. Daarover zoekt Buitenlandse Zaken nog bevestiging.
Update 27 februari 9.00
Gisteravond zijn zeven Nederlanders geëvacueerd uit de Libische plaats Jakira. Een Britse C130 haalde hen en verschillende andere buitenlanders op. Het toestel landde omstreeks 21.00 uur op Malta. De Nederlandse ambassade in Valletta heeft de groep daar opgevangen en ondergebracht in hotels. Nog drie Nederlanders zouden uit Libië zijn geëvacueerd naar Kreta met Duitse vluchten.
Update zaterdag 26 februari 20:00
Volgens de laatste inventarisatie zijn er op dit moment in Libië nog ruim 20 Nederlanders die het land zouden willen verlaten. Zij bevinden zich bijna allemaal buiten Tripoli. Van hen zijn er 16 van wie BZ zeker weet dat ze weg willen. Van de overigen is moeilijk te achteharlen of ze willen blijven of niet.
Twee Nederlanders zijn op weg naar de havenstad Benghazi. Een groep van 6 tot 7 Nederlanders wacht bij het vliegveld van Jakira. De communicatie met hen is vaak moeilijk en soms onmogelijk. Ambassade en ministerie blijven zoeken naar oplossingen om deze mensen te helpen het land te verlaten. De evacuaties worden door BZ gecoördineerd in zeer nauwe samenwerking met Defensie. Voor de kust ligt de HM Tromp, en een C130 op Sicilië wordt ook ingezet. Daarbij wordt ook intensief met andere landen gecoördineerd.
Inmiddels nemen de berichten toe over bewapening van milities en toenemend geweld in Tripoli. De ambassadeur in Tripoli, Gerard Steeghs, heeft die Nederlanders die Tripoli wilden verlaten inmiddels veilig uit het land geloodst. Omdat de ambassadeur zich niet buiten Tripoli kan begeven, worden de mogelijkheden om Nederlanders elders in het land te evacueren, door Defensie, in samenwerking met Buitenlandse Zaken in kaart gebracht.
Update vrijdag 25 februari 19.20
De Nederlanders die gisteren met de evacuatievlucht vertrokken zijn uit Tripoli, zullen vanavond aankomen op Schiphol. Daar worden ze opgevangen door medewerkers van het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum.
Het Hercules transportvliegtuig staat stand-by op Sicilië en is beschikbaar om ingezet te worden voor evacuatietaken. Ook het marinefregat Hr. Ms. Tromp, dat in de internationale wateren voor de kust van Libië vaart, kan ingezet worden om te ondersteunen bij de evacuatie.
Verdere inventarisatie en communicatie met Nederlanders ter plekke heeft geleid tot een update van de cijfers over het aantal Nederlanders in Libië. Momenteel verblijven er nog ongeveer 50 Nederlanders, waarvan ongeveer 25 het land willen verlaten. De Nederlanders in Libië bevinden zich op locaties verspreid door het hele land en de communicatie met hen is vaak moeilijk en soms onmogelijk. Ambassade en ministerie blijven zoeken naar oplossingen om deze mensen te helpen het land te verlaten. Daarbij wordt samengewerkt met andere EU-lidstaten.
Donderdag 24 februari 19.15
De evacuatievlucht is vertrokken uit Tripoli. Aan boord zijn 42 passagiers, 9 met de Nederlandse nationaliteit en 33 met andere nationaliteiten. Ze worden begeleid door medewerkers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.
Het vliegtuig is vertrokken met bestemming Sicilië. Daar worden de passagiers opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Rome en ondergebracht in hotels. De Nederlanders zullen morgen doorvliegen naar Nederland. Het militaire vliegtuig blijft op Sicilië.
(update 21.15 u: het vliegtuig is geland op Sicilië).
Op dit moment verblijven er nog ongeveer 60 Nederlanders in Libië. Communicatie met veel van de in Libië verblijvende Nederlanders is nog steeds moeilijk, maar ambassade en ministerie proberen voortdurend om met hen in contact te komen en te blijven. Ambassade en ministerie blijven zoeken naar oplossingen om deze mensen, die zich soms ver van Tripoli bevinden, te helpen het land te verlaten. Daarbij wordt samengewerkt met andere EU-lidstaten.
Update 24-2-2011 9.30
Het evacuatievliegtuig is geland in Tripoli. Het toestel zal daar zo lang mogelijk aan de grond blijven om zo veel mogelijk Nederlanders de kans te geven om het vliegveld te bereiken.
Ambassadeur Gerard Steeghs is op het vliegveld: "De situatie op het vliegveld is nog steeds chaotisch. Er zijn duizenden mensen die het land willen verlaten. Ik sta met een Nederlandse vlag in de terminal en probeer zoveel mogelijk Nederlanders te verzamelen en naar het vliegtuig te begeleiden. Op dit moment hebben zich 8 Nederlanders bij mij gemeld die het vliegveld hebben kunnen bereiken en 6 Nederlanders en 6 Belgen die mij hebben laten weten dat ze onderweg zijn naar het vliegveld."
Nog ongeveer 70 Nederlanders verblijven in Libië. Een aantal van hen heeft aangegeven in het land te willen blijven, anderen bevinden zich zo ver van Tripoli dat het in verband met hun persoonlijke veiligheid niet verantwoord is naar Tripoli te reizen. Communicatie met veel van de in Libië verblijvende Nederlanders is nog steeds moeilijk, maar ambassade en ministerie proberen voortdurend om met hen in contact te komen en te blijven.
Update 24-2-2011 9.00
Het Nederlandse C-130 toestel dat op weg is naar Libië is vanochtend vanaf de luchtmachtbasis Siglonella op Sicilië opgestegen en zal naar verwachting spoedig in Tripoli landen. Het toestel zal zo lang mogelijk in Libië aan de grond blijven om zo veel mogelijk Nederlanders de kans te geven om naar het vliegveld te komen.
Communicatie met veel van de in Libië verblijvende Nederlanders is nog steeds moeilijk, maar ambassade en ministerie proberen voortdurend om met hen in contact te komen en te blijven. Het is dus ook nog onduidelijk hoeveel mensen geëvacueerd zullen worden. Communicatie met veel van de in Libië verblijvende Nederlanders is nog steeds moeilijk, maar ambassade en ministerie proberen voortdurend om met hen in contact te komen en te blijven.
Update 23-2-2011 18.30
Donderdagochtend weer evacuatievlucht naar Tripoli
Donderdagochtend zal het militaire vliegtuig dat eerder vandaag landde in Sicilië doorvliegen naar Tripoli om Nederlanders te evacueren. In verband met de veiligheid van de Nederlanders die willen vertrekken, is besloten om tot morgenochtend te wachten, zodat zij zich bij daglicht naar het vliegveld kunnen verplaatsen.
Ambassadeur Gerard Steeghs zal de Nederlanders morgenochtend opvangen op het vliegveld en ze begeleiden naar het vliegtuig.
77 Nederlanders die in Libië verblijven hebben zich geregistreerd bij de ambassade. Twintig van hen hebben in contact met ambassade en ministerie aangegeven dat zij het land zo snel mogelijk willen verlaten. Communicatie met veel van de in Libië verblijvende Nederlanders is nog steeds moeilijk, maar ambassade en ministerie proberen voortdurend om met hen in contact te komen en te blijven.
Update 24-2-2011 13.30
Het militaire toestel dat nu op het vliegveld van Tripoli staat zal zo lang mogelijk aan de grond blijven om zoveel mogelijk Nederlanders de kans te bieden het vliegveld te bereiken.
Update 23-2-2011 14.30
Het militair vliegtuig dat op weg is naar Tripoli om Nederlanders te evacueren, is geland op Sicilië. Het vliegtuig zal naar verwachting spoedig doorvliegen naar Tripoli.
Update 23-2-2011 9.30
Vanochtend is vanaf de luchtbasis Eindhoven nog een militair vliegtuig vertrokken. Eerste bestemming is Sicilië. Doel is om van daaruit zo snel mogelijk op Tripoli te kunnen vliegen.
Nederlanders worden teruggehaald uit Libië
Vannacht (23 februari 2011) rond kwart over twee is een Nederlands militair vliegtuig met 32 Nederlanders aan boord veilig geland vanuit Tripoli. In totaal waren 82 passagiers aan boord: ook 50 mensen uit onder andere België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn met het Nederlandse toestel geëvacueerd. De passagiers zijn begeleid door een team van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie.
Er zijn nog circa 70 Nederlanders in Libië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade proberen met hen in contact te komen om ze te helpen het land te verlaten.