Nationale cyber security strategie gepresenteerd
Overheid en bedrijfsleven gaan nauw met elkaar samenwerken om de weerbaarheid tegen ICT-verstoringen en cyberaanvallen te vergroten. Dat staat in de Nationale Cyber Security Strategie die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 22 februari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Er wordt een Cyber Security Raad opgericht waarin alle relevante partijen van de overheid en het bedrijfsleven vertegenwoordigd zijn. Daarnaast komt er een Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Daarin komen de partijen bij elkaar om (dreigings)informatie, kennis en expertise uit te wisselen en te delen. Zo ontstaat één adres op dit terrein voor overheid én bedrijfsleven. Het NCSC moet op 1 januari 2012 operationeel zijn.
Capaciteit voor aanpak cybercriminaliteit
Bij de politie wordt meer capaciteit vrijgemaakt om cybercriminaliteit aan te pakken. Het team hightech crime gaat het aantal onderzoekszaken gaan verviervoudigen. Het gaat hierbij om grote zaken die vanwege hun complexiteit veel menskracht vragen.
Gezamenlijke aanpak
Ontwikkelingen als cyberspionage, cybercrime, cyberterrorisme en cyberwarfare, maar ook verstoringen door technisch of menselijk falen, vragen om een gezamenlijke aanpak en inspanning. Met de Cyber Security Strategie geeft het kabinet vorm aan de aanpak van cybercrime zoals in het regeerakkoord is aangekondigd.
Minister Opstelten heeft de nationale Cyber Security strategie naar de Tweede Kamer gestuurd mede namens de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.