Weerbaarheid overheid en bedrijfsleven tegen spionage wordt vergroot
Het kabinet voert de komende jaren de activiteiten op om de weerbaarheid van overheid en het bedrijfsleven tegen spionage te vergroten.
Dat blijkt uit de kabinetsreactie op het rapport Kwetsbaarheidanalyse Spionage Nederland (KWAS) waarmee de ministerraad op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft ingestemd.
Verschijningsvormen van spionage zijn bijvoorbeeld het verwerven van politieke en ambtelijke informatie en beïnvloeden van besluitvorming in Nederland, het verwerven van economische en technische wetenschappelijk informatie en het aantasten van ICT-netwerken.
Om de bewustwording met betrekking tot de risico's van spionage te vergroten wordt onder andere een Handleiding KWAS aan organisaties ter beschikking gesteld, waarmee zij zelf inzichtelijk kunnen maken wat hun kernbelangen zijn en wat bij die kernbelangen de mogelijke kwetsbaarheden zijn. Dit inzicht zal organisaties (nog) beter in staat stellen zelf af te wegen welke maatregelen zij in willen zetten om hun weerbaarheid te vergroten.
Daarnaast kondigt het kabinet een aantal concrete maatregelen aan voor 2011:
- Het tekenen van een intentieverklaring met VNO-NCW en MKB-Nederland, waarbij de Rijksoverheid kennis en expertise beschikbaar stelt over het identificeren en beschermen van kernbelangen en kwetsbaarheden. VNO-NCW zet zich op haar beurt in voor het implementeren van de Handleiding KWAS en het verhogen van veiligheidsbewustzijn bij kwetsbare bedrijfstakken;
- Het houden (en deels voortzetten) van (sectorspecifieke) awareness-presentaties door onder andere de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD);
- Toepassing van de Handleiding KWAS binnen de gehele Rijksoverheid om kwetsbaarheden in kaart te brengen en het treffen van tegenmaatregelen.
De gezamenlijke inspecties worden verzocht om de voortgang van de Rijksoverheid op dit terrein te onderzoeken. Het is de ambitie van dit kabinet om uiterlijk in 2012 zichtbare stappen te hebben gezet ter verbetering van de Nederlandse weerbaarheid tegen spionage.
Economische, strategische en technisch-wetenschappelijke spionage vormt een dreiging voor de Nederlandse nationale veiligheid. Om deze dreiging beter in beeld te brengen en aanbevelingen te doen hoe deze dreiging (verder) te reduceren heeft de AIVD en het directoraat-generaal Veiligheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie destijds gezamenlijk onderzoek gedaan naar spionagerisico's. In april 2010 is het rapport KWAS aan de Tweede Kamer aangeboden. De ministerraad heeft ermee ingestemd de kabinetsreactie op dit rapport aan de Tweede Kamer te zenden.