Landelijke prioriteiten politie voor een veiliger Nederland
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft samen met de korpsbeheerders en het Openbaar Ministerie afspraken gemaakt om werk te maken van een veiliger Nederland. Alleen door samen de schouders eronder te zetten wordt Nederland veiliger. De landelijke prioriteiten voor de politie voor deze kabinetsperiode zijn met deze partijen afgesproken. De landelijke prioriteiten zijn een vertaling van de maatregelen uit het Regeer- en gedoogakkoord om Nederland veiliger te maken. Met de gezamenlijke inzet van politie en OM worden deze ambities waargemaakt.
Om de veiligheid in de buurt te vergroten is in de Landelijke prioriteiten Politie 2011-2014 onder andere vastgelegd dat tenminste de helft van de criminele jeugdgroepen wordt aangepakt. Ook de bestrijding van overvallen, straatroof, inbraken, geweld en zedenmisdrijven zijn hierin opgenomen. Met een integrale aanpak van cybercrime en een intensievere opsporing van criminele bendes die zich bezighouden met onder andere mensenhandel, witwassen en drugshandel wordt het offensief ingezet tegen de georganiseerde misdaad. Ook de aanpak van criminele vreemdelingen is opgenomen in de landelijke prioriteiten.
De nieuwe landelijke prioriteiten zijn:
- Aanpak van tenminste de helft van de criminele jeugdgroepen.
- Aanpak van overvallen, straatroof, inbraken, geweld en zedenmisdrijven.
- Aanpak van onveiligheid op straat. Dit geldt voor veiligheid in wijken, uitgaansgebieden, openbaar vervoer en rond coffeeshops. De regie hiervoor ligt bij de gemeenten waar de verantwoordelijkheid voor lokale veiligheid en het opstellen van een integraal veiligheidsplan ligt.
- Aanpak van dierenmishandeling: er komen 500 animal cops.
- Versterking van de integrale aanpak van cybercrime.
- Intensievere opsporing en hardere aanpak van criminele samenwerkingsverbanden op vooral de thema’s mensenhandel, productie/in- en uitvoer van drugs, witwassen en zware milieucriminaliteit.
- Verbetering van de intake & afhandeling van aangiftes in zowel kwantitatieve als kwalitatieve zin.
- Aanvalsplan bureaucratie politie.
- Verbeteren van de heterdaadkracht door informatiegestuurde basispolitiezorg: noodhulp, wijkpolitie en opsporing direct voorzien van intelligence (real time).
- Het controleren, identificeren en overdragen van criminele (illegale) vreemdelingen aan de strafrechtketen, conform de werkwijze Vreemdelingen in de Strafrechtsketen (VRIS) en aan de vreemdelingenketen ter fine van uitzetting.
Op basis van deze hoofdlijnen worden voor iedere regio landelijke doelstellingen vastgesteld. Deze landelijke hoofdlijnen vormen tezamen met de prioriteiten die lokaal door de driehoeken worden vastgesteld de speerpunten van de politie.