Minister Leers: kennismigrantenregeling alleen voor echte kennismigrant
De Nederlandse economie heeft behoefte aan meer hooggekwalificeerde kenniswerkers en de kennismigrantenregeling is een belangrijk instrument om dat te bereiken. Nederland loopt hiermee voorop in Europa. Minister Leers voor Immigratie en Asiel wil het draagvlak voor deze regeling vergroten door een extra check in te voeren om er zeker van te zijn dat alleen echte kennismigranten gebruik maken van de kennismigrantenregeling.
Volgens de kennismigrantenregeling kunnen bedrijven die kennismigranten nodig hebben deze zeer snel naar Nederland halen, als ze een salaris betalen dat boven de ongeveer vijftig duizend euro per jaar uitkomt. Het eenvoudige salariscriterium maakt het mogelijk om snel te beslissen, maar in sommige gevallen is er twijfel of het salaris dat betaald wordt wel marktconform is. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal dit voortaan gaan checken. Als het salaris hoger ligt dan gebruikelijk kan de vergunning van de kennismigrant worden ingetrokken of niet worden verleend. Hiertoe zal het Vreemdelingenbesluit worden aangepast.
De kennismigrantenregeling is een succesvol instrument om Nederland toegankelijk te maken voor hooggekwalificeerde arbeidsmigranten. Het is de ambitie van het kabinet om van Nederland een kennisland te maken. Het aantal kennismigranten dat een verblijfsvergunning onder deze regeling kreeg is vorig jaar weer gestegen van 6.140 in 2009 naar 6.570 in 2010. Dit na een eerdere daling in 2009 door de economische crisis.
Door deze regeling kunnen buitenlandse werknemers van bedrijven die een convenant met de IND hebben afgesloten binnen enkele weken een verblijfsvergunning krijgen als ze meer verdienen dan 50.619 euro (voor werknemers onder de 30 jaar is dit 37.121 euro). Als het salaris hoger is dan wat op de arbeidsmarkt gebruikelijk is, kunnen de bedrijven net zo goed en goedkoper een Nederlander of een EU-onderdaan in dienst nemen.
Het succes van de regeling blijkt ook uit het feit dat inmiddels ruim 6600 bedrijven zich hebben aangemeld voor de kennismigrantenregeling. Van deze bedrijven heeft 40% in het afgelopen jaar daadwerkelijk een aanvraag voor een of meer buitenlandse kennismigranten ingediend. Minister Leers wil deze lijst op korte termijn overzichtelijker maken door een onderscheid te maken tussen bedrijven die zich alleen hebben aangemeld en bedrijven die daadwerkelijk deelnemen. Met bovenstaande maatregelen zorgt de minister ervoor dat Nederland makkelijk toegankelijk blijft voor kennismigranten waarbij tegelijkertijd hard ingezet wordt op het tegengaan van onwenselijk gebruik van de kennismigrantenregeling.
Op woensdag 16 februari voert minister Leers een rondetafelgesprek met bedrijven en instellingen die betrokken zijn bij de kennismigrantenregeling. Het rondetafelgesprek vindt plaats bij Holland Gateway op Schiphol.