Opstelten wil sneller huisverbod plegers huiselijk geweld
Sinds de invoering van de Wet tijdelijk huisverbod begin 2009 hebben burgemeesters ruim 5000 huisverboden opgelegd aan plegers van huiselijk geweld. Minister Opstelten is zeer tevreden over dit aantal. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.
De Wet tijdelijk huisverbod (op 1 januari 2009 in werking getreden) geeft burgemeesters de bevoegdheid om bij acute dreiging van huiselijk geweld de pleger voor tien dagen uit huis te plaatsen.
In 2010 hebben de burgemeesters 2935 huisverboden opgelegd, een jaar eerder werden 2107 personen uit huis geplaatst. Opstelten spreekt van een snelle en succesvolle implementatie van de wet. Uit een tussenevaluatie blijkt dat het huisverbod een toegevoegde waarde heeft bij de aanpak van huiselijk geweld.
Uit de evaluatie komt ook naar voren dat het huisverbod nauwelijks wordt toegepast als alleen kinderen slachtoffer zijn, terwijl de wet deze mogelijkheid wel expliciet biedt. Minister Opstelten gaat hierover met een aantal gemeenten in overleg om te bezien hoe het huisverbod vaker kan worden toegepast bij zaken van kindermishandeling. Verder onderzoekt minister Opstelten de mogelijkheid of het huisverbod met het oog op preventie eerder kan worden ingezet.
Documenten
-
Brief Tweede Kamer: Onderzoeken huisverbod
Minister Opstelten geeft, mede namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zijn reactie op drie recente...
-
Eindrapport: procesevaluatie Wet tijdelijk huisverbod
Sinds 1 januari 2009 heeft de burgemeester de mogelijkheid om een tijdelijk huisverbod op te leggen aan een pleger van...