Nieuwe belastingverdragen: impuls vestigingsklimaat
Het behouden en verstevigen van de positie van Nederland als aantrekkelijke vestigingplaats voor het internationale bedrijfsleven en bestrijding van belastingfraude. Dat zijn en blijven de belangrijkste pijlers bij het sluiten van nieuwe belastingverdragen. Om invulling te geven aan deze speerpunten wordt het netwerk aan verdragen de komende jaren verder gemoderniseerd en uitgebreid.
Bij de uitbreiding van het verdragennetwerk ligt de focus op ontwikkelingslanden, zoals Ethiopië en Angola. Daarbij wil Nederland actief een bijdrage leveren aan initiatieven die de belastingheffing in die landen naar een hoger plan tillen. Ook wil Nederland bestaande verdragen met belangrijke handelspartners en opkomende economieën zoals China heronderhandelen. Dat is de kern van de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011 die vandaag naar de Eerste en de Tweede Kamer is gestuurd. Belastingverdragen zijn primair bedoeld om te voorkomen dat er dubbel – of juist helemaal geen – belasting wordt betaald. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers: “Ons uitgebreide netwerk van belastingverdragen maakt Nederland tot een populair land voor buitenlandse bedrijven en investeerders. En Nederlandse ondernemers die zaken doen in het buitenland weten dankzij de verdragen precies waar ze aan toe zijn. Die rechtszekerheid is met een economie die in rap tempo globaliseert erg belangrijk.”
Nederland voert al decennia een actief verdragsbeleid. De laatste jaren is er daarbij steeds meer aandacht voor de uitwisseling van gegevens over spaartegoeden en andere fiscale informatie. Bovendien worden er in toenemende mate anti-misbruikbepalingen opgenomen in de verdragen. Deze zaken zijn verankerd in het nieuwe verdragsbeleid. Daarin is ook vastgelegd dat Nederland bij het sluiten van belastingverdragen het modelverdrag van de OESO als uitgangspunt hanteert, maar dat er daarnaast vooral sprake is van maatwerk.
Nederland heeft momenteel met bijna 90 landen een belastingverdrag. Daarnaast zijn er informatie-uitwisselingsovereenkomsten met bijna 30 (voormalige) belastingparadijzen. De uitwisselingsovereenkomsten zijn primair gericht op het bestrijden van zwartsparen en belastingontduiking. In 2010 zijn er belastingverdragen gesloten met Hongkong, Japan, Panama en Zwitserland. Het nieuwe verdrag met Zwitserland wordt de opvolger van de overeenkomst uit 1951, momenteel het oudste nog geldende verdrag uit het Nederlandse netwerk. Het nieuwe verdrag treedt in werking zodra zowel in Nederland als in Zwitserland de parlementaire goedkeuringsprocedure is doorlopen
Documenten
-
Aanbieding Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011
De staatssecretaris van Financiën stuurt de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011 naar de Tweede Kamer.
-
Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011
De Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011.
-
Onderhandelingen belastingverdragen in 2011
De Nederlandse overheid onderhandelt voortdurend met andere landen over (nieuwe) belastingverdragen. In 2011 zet Nederland...