Atsma: Harde voorwaarden voor duurzaam hout uit Maleisië

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) is voornemens om MTCS, een Maleisisch certificaat voor duurzaam hout, onder voorwaarden te accepteren voor het duurzaam inkoopbeleid van de overheid. Dit betekent dat MTCS-gecertificeerd hout door de overheid mag worden ingekocht als duurzaam hout.   Hoewel de toetsinscommissie TPAC in oktober 2010 oordeelde dat MTCS niet voldeed aan de Nederlandse inkoopcriteria voor hout, heeft de staatssecretaris harde afspraken met het bestuur van MTCS gemaakt waarmee de resterende bezwaren binnen afzienbare tijd worden weggenomen. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Atsma vandaag, mede namens staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Atsma neemt de bezwaren van de onafhankelijke Toetsingcommissie Inkoop Hout (TPAC) over het Maleisisch certificatiesysteem MTCS zeer serieus. Tegelijkertijd constateert ook de Toetsingscommissie dat het bestuur van MTCS de afgelopen jaren aanzienlijke verbeteringen in zowel het bosbeheer als in de organisatie heeft gerealiseerd.  Bovendien is Atsma ervan overtuigd dat duurzaam bosbeheer in Maleisië nu gebaat is bij een positief signaal naar MTCS. Een negatief signaal zou juist afbreuk doen aan de positieve ontwikkeling die in Maleisië gaande is. 

Afspraken

Om er zeker van te zijn dat het bestuur van MTCS de bezwaren van TPAC wegneemt, heeft Atsma met hen vier harde afspraken gemaakt:

  1. Bosbeheerders krijgen de instructie om inheemse volken serieus te betrekken bij besluitvorming over bosbeheer.
  2. Er komen strengere regels hoe certificerende organisaties conversie (de omzetting van natuurlijk bos in andere vormen van landgebruik, bijvoorbeeld plantages) moeten wegen.
  3. Het bestuur van MTCS zal zorgen dat kaarten van de gecertificeerde gebieden beschikbaar komen voor belanghebbenden; deze zijn inmiddels gepubliceerd op websites van certificerende instellingen.
  4. In de auditrondes die de komende twee jaar plaatsvinden, wordt expliciet gerapporteerd over de resultaten van deze afspraken

Voortrekkersrol

De inspanningen van zowel maatschappelijke organisaties, bedrijven als de overheid is gericht op het behoud van de bossen. Duurzaam bosbeheer is daarom belangrijk en de overheid vervult als belangrijke afnemer van hout een voorbeeldfunctie door uitsluitend duurzaam geproduceerd hout af te nemen. Grootschalige houtkap is een serieus probleem in Maleisië en omringende landen, en MTCS vervult een voortrekkersrol op het gebied van duurzaam bosbeheer.  “Het is nu van belang dat we inzetten op het stimuleren van boscertificering, ook in Maleisie. Ik wil geen energie verspillen aan een dispuut over goed-beter-best”, aldus Atsma in een toelichting. “Met het accepteren van MTCS voor duurzaam inkopen door de overheid zetten we een belangrijke stap vooruit voor duurzame productie van tropisch hout in Maleisie. Om die reden hebben ook de Verenging voor Nederlandse Houthandelaren (VVNH) en de FNV mij gevraagd om MTCS te accepteren”, zo schrijft Atsma.
In Europa gelden nog geen uniforme criteria voor duurzaam hout. MTCS is al wel geaccepteerd voor duurzaam inkoopbeleid van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Belgie.