Nederland en Duitsland willen strengere criteria EU begrotingssteun
De Europese Unie moet strengere voorwaarden verbinden aan begrotingssteun voor ontwikkelingslanden. Bovendien moeten de donorlanden hun werk beter op elkaar afstemmen. Daar zijn Nederland en Duitsland het over eens.
Staatssecretaris Ben Knapen sprak vandaag in Berlijn met de Duitse minister voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling Dirk Niebel over mogelijkheden om internationale samenwerking te verbeteren en daarin samen op te trekken.
De Duitse minister nam graag de uitnodiging aan om voorafgaand aan de bijeenkomst van de Europese ministers voor ontwikkelingslanden op 22 februari verder te praten over de werkverdeling. Op Nederlands initiatief komen dan ook het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Belgie en Spanje bijeen. In veel ontwikkelingslanden werken verschillende donoren aan vergelijkbare activiteiten. Nederland wil daar meer lijn in brengen en zich focussen in de dingen waar we goed in zijn, zoals voedselveiligheid of water, zei Knapen.
Een deel van het ontwikkelingsgeld van de EU-lidstaten komt ten goede aan Europese ontwikkelingsprojecten onder meer in de vorm van directe begrotingssteun aan ontwikkelingslanden. Knapen en Niebel vinden dat algemene begrotingssteun alleen nuttig kan zijn onder de juiste omstandigheden. Bij twijfel over de kwaliteit van bestuur, corruptiebestrijding en mensenrechten is het niet gewenst.
Nederland en Duitsland zijn beiden van mening dat een modernisering van de EU-ontwikkelingssamenwerking noodzakelijk is. Resultaten moeten beter zichtbaar zijn en de focus moet meer gericht worden op economische groei en handelsbevordering. Knapen zal deze visie aanstaande donderdag ook aan eurocommissaris Piebalg voor Ontwikkelingssamenwerking voorhouden wanneer deze Den Haag bezoekt.
Verder sprak Knapen zijn waardering uit voor de Duitse inzet in de Afghaanse provincie Kunduz. Zijn Duitse collega gaf aan dat de extra inzet die in de Tweede Kamer is beloofd, hard nodig is. Nederland en Duitsland zullen daar intensief samenwerken om de Afghaanse politie en de bredere justitiële keten te versterken.