Persconferentie minister-president na de MR 4 februari 2011
Letterlijke tekst van de persconferentie van viceminister-president Verhagen na afloop van de ministerraad op 4 februari 2011.
Verhagen:
Goedemiddag. We hebben vanochtend in de ministerraad uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkelingen in de Arabische wereld, met name ook in Egypte. Wat daar de afgelopen dagen is begonnen als een vreedzame demonstratie, dat is natuurlijk volstrekt ontaard in een veldslag waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Het is een plaats voor vrijheid en democratie, maar er is op dit moment ook een hoop droefenis en ellende. En die escalatie keuren wij uiteraard ten stelligste af. Wij hebben ook ten stelligste bedreigingen en de arrestatie van Nederlandse en andere Westerse journalisten veroordeeld. Het is duidelijk dat het aan de Egyptische bevolking zelf is om nu hun toekomst te bepalen. Een ordelijke transitie moet ook nu beginnen. Hoe eerder, hoe beter. Wat dat betreft rust er natuurlijk ook een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de Egyptische autoriteiten. De Europese Raad heeft hier uiteraard vandaag ook bij stilgestaan. Ze hebben een gemeenschappelijke verklaring uitgegeven, waarin het geweld in de sterkste termen wordt veroordeeld, waarin de Egyptische autoriteiten worden opgeroepen om tegemoet te komen aan de aspiraties van het Egyptische volk door middel van hervormingen in plaats van door middel van repressie. Ook daar, zeer duidelijk ook op verzoek van Nederland, de noodzaak dat het transitieproces nu moet beginnen. U heeft uiteraard ook de persconferentie van de minister-president in Brussel op dit punt voor nadere informatie.
We hadden vandaag in de ministerraad daarnaast een groot aantal reguliere punten op de agenda staan. Volgende week zullen ook, na verwerking van de discussie in de Ministerraad, een aantal brieven aan de Kamer worden gestuurd. U zult daar dan ook over worden geïnformeerd. Het gaat dan onder meer om een brief met onze visie op het toezicht op financiële markten, zoals ook eerder aangekondigd in reactie op het rapport van de commissie De Wit. Het gaat over het programma regeldruk bedrijven, waarin we uitleggen hoe we uitvoering gaan geven ook aan de taakstelling en de doelstelling van het regeerakkoord om in 2012 de administratieve lasten met 10% te verlagen en in de jaren daarna met 5%. En we hebben ook gesproken, daar zal ook volgende week een brief over naar de Kamer gaan, enkele andere voorstellen die we eerder aangekondigd hadden over onder meer de urennorm in het voortgezet onderwijs.
Uiteraard ben ik ook blij dat we vandaag ook mijn eerste Bedrijfslevenbrief hebben kunnen vaststellen. In het regeerakkoord hebben wij afspraken gemaakt over een nieuw bedrijfslevenbeleid. We willen dat ondernemers meer ruimte krijgen en daartoe moeten we belemmeringen wegnemen en kansen bieden. Gewoon minder 'gedoe'. Ondernemers moeten kunnen ondernemen. Daar zijn ze goed in en niet allemaal papierwerk invullen. We gaan het aantal specifieke subsidies verminderen ten gunste van een generieke lastenverlichting. Daarnaast gaan we in samenspraak met het bedrijfsleven en kennisinstellingen gericht investeren in negen topsectoren. Daarvoor is 1,5 miljard voor beschikbaar gemaakt over de volle breedte van de begroting. Indachtig de filosofie van het kabinet gaan wij niet 'gieteren' met subsidiegeld, maar gaan we gericht knelpunten aanpakken waar ondernemers last van hebben. Verbetering van het vakonderwijs, het wegnemen van handelsbelemmeringen, versterking van de infrastructuur, het afschaffen van onnodige regels. En het kabinet zal ook een innovatiefonds beschikbaar stellen van enkele honderden miljoenen euro's. Met durfkapitaal in plaats van subsidies. Ondernemen moet gebeuren door ondernemers en niet door politici en ambtenaren. Verder wordt dus de regeldruk voor ondernemers de komende jaren fors verminderd. Daarbij kijken we ook zeer nadrukkelijk naar het Midden- en Kleinbedrijf en Zelfstandigen-Zonder-Personeel. Kortom, wij willen dat vakmanschap en ondernemerschap weer de ruimte krijgt. Daar wordt Nederland sterker van. Dus door samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs / onderzoek en overheid en door gecoördineerde en gecombineerde inzet van alle ministeries kunnen we eigenlijk ook zeker stellen dat de topsectoren tot de top van de wereld blijven behoren en ook verder versterken. En die Bedrijfslevenbrief zal ik ook deze week naar de Kamer sturen.
KRANENBURG (NRC HANDELSBLAD)
Is er in de ministerraad ook nog gesproken over de reis die minister Rosenthal naar het Midden-Oosten gaat ondernemen? En dan bedoel ik eigenlijk: is er gesproken over het nut om dat uitgerekend op dit moment te doen? Wordt daarmee niet het beeld versterkt dat elk land van de EU weer op zichzelf naar de EU gaat terwijl nu juist van de EU verwacht wordt dat ze als geheel wat tonen daar?
VERHAGEN
U weet ook dat bij de Europese Raad uitgebreid gesproken is over de Europese aanpak met betrekking tot het Midden-Oosten. Dat is ook de reden dat mevrouw Ashton ook naar Egypte zal gaan, naar de regio zal gaan. Maar we hebben vandaag niet gesproken over de specifieke reis van de minister van Buitenlandse Zaken, maar het is uiteraard duidelijk ook mede gelet op de afspraken die vandaag in de Europese Raad gemaakt zijn dat het ondersteunend aan het totale Europese beleid moet zijn.
BRIL (RADIO 1)
De heer Donner vindt het wel een goed idee om de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 uit te stellen omdat het zou gaan knellen met het vieren van carnaval. Bent u het met hem eens dat dat een goed idee is?
VERHAGEN
Uit te stellen niet. Wat ik begrepen heb is dat hij het wilt vervroegen ook op basis van wettelijke regelingen. Ik vind het buitengewoon attent van minister Donner dat hij rekening houdt met de gevoelens van het katholieke volksdeel die op Aswoensdag wellicht minder genegen zouden zijn om naar de stembus te gaan.
BRIL (RADIO 1)
Kunt u eens uitleggen waarom dat katholieke volksdeel dat dan niet kan?
VERHAGEN
Dat zou ik u moeten kunnen uitleggen, ook al moet ik zelf zeggen dat ik een aantal jaren reeds in regio's verblijf waar geen carnaval gevierd wordt. Maar juist Aswoensdag is een dag van reflectie, van je voorbereiden op toch ook een zinvol leven. Maar tegelijkertijd ook stil te staan bij het feit dat we hier ook op een goede wijze dankbaar mogen zijn voor wat we allemaal hebben. Om die mensen die ruimte daarvoor te geven vind ik ook dat je ze de gelegenheid moet geven om naar de kerk te gaan, om je voor te bereiden op de vastentijd. Als daar vanuit de regio zelf gezegd wordt 'we zouden het plezierig vinden als u de gemeenteraadsverkiezingen een dagje eerder of een paar dagen eerder zou willen laten plaatsvinden', dan wil ik ze daar uiteraard samen met minister Donner de gelegenheid toe geven.
BRIL (RADIO 1)
En u denkt dat het helemaal niets te maken heeft met het aantal katers dat in het zuiden van Nederland…
VERHAGEN
Ik moet zeggen dat ik niet geheel uitsluit dat sommigen ietwat duf zijn.
BRIL (RADIO 1)
Ik weet dat u een voorstander bent van het Feest van de Democratie, dat zijn de verkiezingen. Maar dat moet dan toch plaatsmaken voor het carnavalsfeest.
VERHAGEN
Nee aangezien het niet daarvoor moet plaatsmaken. U weet net zo goed dat wij ook in Nederland bijvoorbeeld als een van de weinige landen op woensdag verkiezingen hebben en niet op zondag, juist omdat we met gevoelens van de bevolking en van Nederlanders rekening willen houden. Dus op dat punt zie ik absoluut geen parallel zoals u die ziet. Integendeel. Juist om het feest van de democratie in volle omvang te kunnen beleven mag dat best een week vroeger.
BRIL (RADIO 1)
En moet je nuchter zijn?
VERHAGEN
Dat sowieso.
HEYMANS (RTL NIEUWS)
Maar is dit dan kabinetsbeleid of is het CDA-beleid?
VERHAGEN
Nee dit is kabinetsbeleid, want het kabinet bepaalt uiteindelijk de datum waarop verkiezingen plaatsvinden, maar het is ook kabinetsbeleid om mensen te faciliteren.
HEYMANS (RTL NIEUWS)
Ik kan me voorstellen dat mensen die dan niet naar de stembus zouden gaan dat dat juist CDA-kiezers zullen zijn.
VERHAGEN
Ik begreep ook dat de oproep vanuit de gemeente Maastricht kwam… als je kijkt naar de huidige samenstelling van de gemeente Maastricht en de kiezersvoorkeuren, dan zou ik het toch wel erg optimistisch zien om te veronderstellen dat dat alleen maar CDA-kiezers zijn.
JANSEN (EENVANDAAG)
Moet daarvoor een speciale wet worden ingediend?
VERHAGEN
De heer Donner heeft daarop gereageerd. Naar mijn mening zou hij juist op basis van de wetgeving wel de mogelijkheid hebben om de datum te vervroegen. Je moet natuurlijk wel de datum vaststellen en dat is een besluit. Maar ik ben blij met de 'invoelendheid' van u met de mensen die carnaval vieren. Dat waardeer ik ten zeerste.
MEIJER (VOLKSKRANT)
Minister Schippers heeft deze week gezegd in een interview dat het belangrijk is dat de drie partijen die de gedoogcoalitie vormen dat die met elkaar een meerderheid krijgen in de Eerste Kamer omdat de situatie anders onwerkbaar wordt. Wat vindt u van die stelling?
VERHAGEN
Ik heb eerder gezegd dat ik vol vertrouwen ook uitkijk naar de verkiezingen van 2 maart aanstaande, de Provinciale Statenverkiezingen, om uiteraard de reden dat ik ervan overtuigd ben dat ook provinciale thema's zeer nadrukkelijk een rol spelen. Een provinciale invulling die van groot belang is, juist ook als het gaat om economische ontwikkeling, om infrastructuur, dat soort elementen. En dat daar ook de partijen die de coalitie vormen, dat die daar ook goede plannen voor hebben, ook voor het provinciale niveau. Dat daarnaast het voor de regering als zodanig van belang is dat zij meerderheden weten te verwerven om de besluiten die we voor ogen hebben om die ook in de toekomst te kunnen realiseren. Tegelijkertijd is het zo dat we op dit moment ook natuurlijk daartoe in staat zijn. Maar je zult zelfs als je een meerderheid hebt als partijen die de coalitie vormen dat je ook dan zeker moet stellen dat je zowel in de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer een meerderheid voor die voorstellen kunt verwerven en in het verleden hebben ook meerderheidscoalities wel eens te maken gehad met het feit dat er geen meerderheid voor de voorstellen te vinden was ondanks het feit dat het een meerderheidscoalitie was.
JANSEN (EENVANDAAG)
Het maakt dus niet uit.
VERHAGEN
Nee het ligt genuanceerd, want wat de uitslag ook is, je zult voor ieder voorstel … als kabinet wil je je beleid uitvoeren dat je voor ogen hebt, daarvoor zul je een meerderheid moeten verwerven. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij omdat wij een goed beleid voor ogen hebben dat wij ook voldoende steun kunnen verwerven bij de Provinciale Statenverkiezingen en indirect dus ook de Eerste Kamerverkiezingen.
BERGSMA (ANP)
Wat is er dan vandaag gezegd over het feit dat minister Schippers gewoon volgens sommigen in dreigende zin heeft gesproken over een onwerkbare situatie, terwijl u daar eigenlijk überhaupt nog niet vanuit wilt gaan?
VERHAGEN
Wij hebben daar vandaag in de ministerraad niet bij stilgestaan.
BERGSMA (ANP)
Maar wat vindt u ervan?
VERHAGEN
Ik heb daar als viceminister-president geen opvatting over omdat ik hier namens de regering spreek en het is aan politieke partijen om hun stellingname op dit punt naar buiten te brengen en net zo goed als kandidaten van de Provinciale Staten bepaalde opvattingen naar voren brengen en campagneleiders van de verschillende politieke partijen hun opvatting naar voren brengen, maar het is niet aan de minister-president om daar een opvatting over te hebben.
OOMKES (TROUW)
Is er vandaag in de ministerraad gesproken over de profielschets voor een nieuwe president voor de Nederlandse Bank?
VERHAGEN
Nee.
VISCHJAGER
Ik zat gisteren bij een vergadering van de PvdA. De heer Cohen en wethouder Asscher hebben de Amsterdamse bevolking naar voren gehaald, maar er waren klachten over ziekenhuizen die verdwenen. Is u dat bekend en wilt u dat onderzoeken?
VERHAGEN
Uiteraard nemen wij klachten serieus, net zozeer als wij klachten serieus nemen van mensen uit Amsterdam die zich storen aan de hoge parkeertarieven zoals die door gemeenteraad zijn vastgesteld. Wij nemen ook klachten serieus van bedrijfsleven op de Zuid-as die van mening zijn dat het moeilijk is om vergunningen te krijgen in de gemeente Amsterdam om een hoofdkantoor te vestigen aan de Zuid-as. We nemen ook klachten serieus van mensen die kantoorgebouwen op verzoek van de wethouder van Amsterdam juist hebben gerealiseerd en die nu gedreigd worden met een strafkorting op leegstand. Allemaal dat soort elementen, daar moet je natuurlijk ook als landelijke overheid wel serieus je rekenschap van geven en dat geldt ook voor de elementen die u naar voren brengt.