Nederland moet vaker profiteren van internationale aanbestedingen
Nederland moet vaker opdrachten binnen halen bij de aanbestedingen van Internationale Financiële Instellingen zoals de Wereldbank. Overheid en bedrijfsleven kunnen gezamenlijk actie ondernemen om dit te bewerkstelligen.
Dat zei staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) op 3 februari 2011 tijdens de 'Bedrijfslevenbijeenkomst IFI aanbestedingen'.
Daling
Aanbestedingen IFI's, zoals de Wereldbank of de EBRD, bieden Nederlandse ondernemers interessante kansen. Jaarlijks besteden zij miljarden euro's aan projecten in ontwikkelingslanden en landen in een overgangsfase. Openbare aanbestedingen die daar wereldwijd uit voortvloeien, vormen een grote markt met projecten die variëren van technische assistentie en openbare werken tot leverantie van goederen. Deze kansen lijken volgens de staatssecretaris onvoldoende te worden benut. Het aantal door Nederlandse bedrijven gewonnen IFI-tenders is de afgelopen jaren flink gedaald.
Concurrentie
Bleker wijst erop dat niet alleen Nederlandse bedrijven minder opdrachten krijgen. "De toegenomen concurrentie, vooral door Brazilië, Rusland, India en China (BRIC-landen), en gebrek aan transparantie zorgen ervoor dat de Nederlandse problemen vergelijkbaar zijn met die van andere Europese landen".
Economische diplomatie
Tijdens de bijeenkomst werd besproken op welke wijze overheid en bedrijfsleven meer samen kunnen werken bij de aanbestedingen van IFI´s. Alleen gezamenlijke actie van overheid en bedrijfsleven zal leiden tot verbetering, aldus Bleker. Omdat de landen die geld lenen van IFI´s zelf de aanbesteding uitvoeren, moeten volgens Bleker ook de Nederlandse diplomatieke posten actief zijn met het in kaart brengen en volgen van de aanbestedingen.
Bedrijven kunnen volgens de staatssecretaris profiteren door samen te werken in clusters, door te investeren in lange termijnrelaties met landen en het eigen product aan te passen op de vraag.