Opening van het Internationale Jaar van de Chemie
Toespraak door minister Maxime Verhagen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, tijdens de opening van het Internationale Jaar van de Chemie, Rolzaal, 28 januari 2011.
Dames en heren,
Laat ik beginnen met een ietwat intieme ontboezeming.
Vanmorgen dacht ik aan u toen ik mijn ontbijt at. Toen ik me schoor. Ja, zelfs toen ik onder de douche stond…
Uw campagneslogan klopt als een bus: Chemie is overal! Van de boterham met kaas tot m’n scheerschuim, van de banden van mijn auto tot de samenwerking in de ministerraad. Allemaal chemie. Vaak heel tastbaar, soms ongrijpbaar en poëtisch. Waar mensen samenleven, daar is chemie!
Het doet me daarom veel plezier om het Internationale Jaar van de Chemie te mogen openen. Als minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zie ik dagelijks waarom uw werk er toe doet.
De chemiesector levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Beter gezegd: aan onze welvaart én ons welzijn. Niet alleen vanwege de omzet van vorig jaar: 48 miljard euro. Niet alleen omdat bijna 20 procent van alles wat we exporteren uit de chemische sector komt. Niet alleen omdat 65.000 mensen zich dagelijks vol passie inzetten voor de chemie.
De chemische industrie zorgt er óók voor dat we nieuwe manieren vinden om onze aarde te benutten én koesteren. En daarin bent u een koploper. Want 2,5 procent van de omzet wordt uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Dat is maar liefst 1,3 miljard euro per jaar!
Die innovatieve oplossingen zorgen er voor dat we duurzamer kunnen produceren. Uw geld, kennis en bevlogenheid zorgen er voor dat de chemie steeds groener wordt. De inzet om ‘biobased’ te produceren is een mooi voorbeeld. Onze aarde levert daarvoor prachtige natuurlijke ingrediënten, waar we zuinig en efficiënt mee om moeten gaan.
Het kabinet heeft de chemiesector gekozen als één van de topgebieden. Niet alleen vanwege de grote bijdrage aan de economische groei van nu, maar ook vanwege de oplossingen die uw sector kan bieden voor economische groei in de toekomst.
Het kabinet maakt voor elk topgebied een actieplan, opgesteld door een team uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid.
We werken samen aan concrete doelen. Zoals het schrappen van onnodige regeltjes. Het verlenen van automatische vergunningen waar dat kan.
En natuurlijk veiligheid. Het incident in Moerdijk laat zien hoe belangrijk dat is én blijft.
Ik geloof oprecht dat intensieve samenwerking binnen de zogenoemde ‘Gouden Driehoek’ van ondernemers, onderzoekers en overheid de chemiesector veel verder kan helpen. Volgende maand stuur ik de bedrijfslevenbrief naar de Tweede Kamer, waarin de aanpak van de topgebieden beschreven wordt. Daarover later dus meer.
Beste mensen,
De chemie is wat mij betreft een sector van slimme koppen met een nieuwsgierig hart en oog voor de toekomst. Een sector die het verdient om een jaar lang positief in het spotlicht te staan. Zodat oud én jong, man én vrouw, expert én leek zien dat chemie overal is. Buiten ons en in onszelf.
Ik wens u een inspirerende bijeenkomst en een prachtig Internationaal Jaar van de Chemie!