Opstelten: afschaffen verjaringstermijn ernstige misdrijven
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de verjaringstermijn afschaffen voor misdrijven waar een gevangenisstraf op staat van 12 jaar of langer. Dat geldt ook voor ernstige zedenmisdrijven met kinderen. Nu verjaren alleen misdrijven met levenslange gevangenisstraf niet. Dit blijkt uit twee wetsvoorstellen die voor advies naar verschillende instanties zijn gestuurd.
Opstelten vindt het onwenselijk dat daders van bijvoorbeeld verkrachting, mensensmokkel en doodslag aan hun straf kunnen ontkomen door tijdsverloop. Hij wil dat zware delicten altijd vervolgd kunnen worden.
Verlenging verjaringstermijn
Verder wordt de verjaringstermijn verlengd van misdrijven met een gevangenisstraf van acht jaar of meer. Die termijn wordt 20 jaar, in plaats van de huidige 12 jaar. Hieronder vallen onder meer zware mishandeling en diefstal met geweld.
Termijn voor eisen schadevergoeding vervalt
De maatregelen staan in het regeerakkoord en sluiten aan bij het streven van het kabinet om de positie van slachtoffers en nabestaanden te verbeteren. Straks kunnen slachtoffers en nabestaanden van zware delicten tot in lengte van jaren een schadevergoeding eisen, bijvoorbeeld bij letsel of overlijden door een misdrijf. Nu vervalt de termijn daarvoor na vijf jaar.
De minister vindt het gerechtvaardigd de verjaringstermijn voor zware delicten af te schaffen. De maatschappelijke behoefte om daders te straffen blijft ook na zeer lange tijd nog bestaan, zeker bij slachtoffers en nabestaanden. Bovendien raken deze misdrijven ook in brede zin het vertrouwen in de rechtsorde en de veiligheidsbeleving van burgers. Genoegdoening van slachtoffers moet zwaarder wegen dan het argument dat er op enig moment definitief een streep onder de zaak wordt gezet, aldus Opstelten.
Daar komt bij dat moderne opsporingsmiddelen als DNA-onderzoek het mogelijk maken om ook na langere tijd bewijs te vergaren en misdrijven op te lossen. Ook zijn er ernstige misdrijven die pas veel later bekend worden, zoals seksueel misbruik van kinderen. Door de nieuwe regeling kunnen jeugdige slachtoffers ook op latere leeftijd proberen om genoegdoening te krijgen voor het aangedane leed.
De opheffing van de verjaringstermijn geldt straks niet alleen voor misdrijven die op of na de datum van inwerkingtreding van de wet zijn gepleegd, maar ook voor delicten die op dat moment nog niet zijn verjaard.