In ontvangstname Masterplannen Chemelot en Maastricht Health Campus

Reactie minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, bij in ontvangst nemen van de Masterplan Chemelot en Maastricht Health Campus, op 25 januari 2011 in Den Haag.

Beste Léon, dames en heren,

Dank voor dit dubbele masterplan.

Twee campussen die, samen met provincie, universiteit en bedrijfsleven, in bijzonder DSM, de handen ineen slaan. Om Limburg als chemie, health en hightech regio internationaal op de kaart te zetten. U begrijpt dat ik dat prachtig vind. Ik heb dan wel een Nederlands paspoort en een Hollands adres, Limburger blijf je:-)

Nieuwe innovatiebeleid

Maar ik ben ook als minister van EL&I enthousiast. Dit soort initiatieven wil ik meer zien. We moeten in Nederland meer samenwerken tussen ondernemers, onderzoekers en overheden om een topland voor kennis en ondernemerschap te worden en te blijven.

Dat bereik je niet met bakken overheidsgeld. Bewijs: ondanks alle innovatiesubsidies van afgelopen jaren dalen we op innovatieranglijsten. (CBS, Kennis en Innovatie Agenda)

We gaan het dus anders doen:

  1. Zorgen dat ondernemers weer kunnen ondernemen, o.a. door onnodige bureaucratie op te ruimen en problemen bij vergunningen aan te pakken.
  2. Innovatie en samenwerking stimuleren, vooral op terreinen waar wij goed in zijn. Eindhoven en Wageningen laten zien dat je door samenwerking in de Gouden Driehoek van kenniswereld, bedrijfsleven en overheid, wereldfaam kan verwerven. Die kan je weer omzetten in klinkende munt voor bedrijven en de Nederlandse economie.

Masterplannen

Zoiets staat u ook voor ogen met Chemelot Campus en Maastricht Health Campus. U legt de lat hoog: 2000 kenniswerkers extra in tien jaar tijd is ambitieus. Mooi! Chemelot is al geëvolueerd van bulk chemie naar hightech park. Fenomenale prestatie! Geeft vertrouwen voor toekomst.

U sluit met masterplannen aan bij de plannen van deze regering: innovatie en ondernemerschap stimuleren door nog beter te doen wat wij al goed kunnen. U profileert zich op het gebied van hightech, chemie en life sciences -- juist drie van de topgebieden waar ik me extra voor ga inspannen.

U zoekt juist verbindingen tussen die drie gebieden. Dat maakt duizelingwekkende nieuwe uitvindingen en technieken mogelijk. En ook nieuwe producten, diensten en medische behandelingen, want nieuwe kennis wilt u ook valoriseren.

Zoals Chemtrix op de Campus Chemelot heeft gedaan met zijn microreactoren voor farmaceutische industrie. Chemische minifabriekjes op een chip ter grootte van creditcard. Wat ik er als alfa van begrijp, is dat je daarmee tijd tussen onderzoeksfase van nieuwe medicijnen en commerciële productie aanzienlijk kan bekorten. Winst voor patiënten en industrie.

U wilt op de campus de komende tien jaar veel meer van dit soort bedrijfjes laten starten en doorgroeien. Daar is geld voor nodig. Niet zo zeer subsidies als wel risicokapitaal. Daarom werkt u aan Chemelot Venture Fonds. Interessant plan.

Ik kan in deze fase niets toezeggen, maar ik ben zelf bezig met een nieuw innovatiefonds op te richten. Daar moeten bedrijven direct kunnen aankloppen voor leningen en garanties, maar ook fondsen als het Chemelot Venture Fonds.

Léon, beste mensen, u plaatst zich nadrukkelijk binnen de Brainport Zuidoost Nederland. Die is voor onze topgebieden van eminent belang. Brainport Zuidoost Nederland zorgt voor maar liefst 35% van onze export, 45% van de private R&D uitgaven en 55% van de patenten!

Bouw die samenwerking over de grenzen van Limburg dus vooral uit. Met de Technische Hogeschool Aken bijvoorbeeld, of andere Nederlandse partners in en buiten de Brainport-regio.

Beste mensen, Chemelot en Maastricht hebben alles in huis om een campus te worden van internationale allure! Ik zal kijken waar ik u kan steunen. En ik wens u heel veel succes.

Dank u.