Zuid-Holland breidt zeewaarts uit

Voor de kust van Zuid-Holland wordt vandaag gestart met het project Zandmotor, een innovatieve vorm van kustversterking. De Zandmotor breidt de kust in zeewaartse richting uit, waardoor de kust veiliger wordt en er extra natuur- en recreatiegebied ontstaat. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft vanmiddag in Ter Heijde, samen met gedeputeerde Lenie Dwarshuis, het startsein gegeven voor de Zandmotor, die Nederland veiliger, groter en mooier moet maken. 

Zandmotor

De Zandmotor bestaat uit 21,5 miljoen kubieke meters zand die worden aangebracht in de vorm van een haak boven water die vast zit aan de kust bij Ter Heijde (zie onderstaande afbeelding). Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich geleidelijk langs de Zuid-Hollandse kust. Door dit principe van ‘bouwen met de natuur’ groeit de kust de komende jaren op natuurlijke wijze aan. De zandmotor levert zo een bijdrage aan de kustveiligheid waarbij tegelijk meer ruimte ontstaat voor natuur en recreatie. Daarnaast brengt de Zandmotor ook een financieel voordeel met zich mee; het is na aanleg niet meer nodig elke vijf jaar zandsuppleties in het gebied toe te passen om veilig te blijven. 'Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Nederlanders behoren mede dáárom tot de beste waterbouwers te wereld. Om onze kust veilig te houden, zoeken we al decennia lang naar nieuwe manieren om ons te beveiligen tegen overstromingen. In dit project maken we de zee daarin onze bondgenoot', aldus staatssecretaris Atsma.

Plankaart met weergave van de zandmotor.

Extra ruimte voor natuur- en recreatie

De Zandmotor is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. Het project zorgt behalve voor extra kustveiligheid ook voor 100 ha extra natuur- en recreatiegebied. Het zuidelijk deel van de Randstad heeft dringend behoefte aan uitbreiding van de groene ruimte. Er is de afgelopen decennia veel natuur en landbouwgrond opgeofferd aan infrastructuur, woningbouw, glastuinbouw en andere bedrijvigheid. Een attractievere kust vergroot de aantrekkelijkheid van de zuidelijke Randstad voor de huidige bewoners, maar is ook goed voor het vestigingsklimaat: buitenlandse bedrijven laten de woonomgeving van hun werknemers zwaar meewegen bij hun locatiekeuze. Gedeputeerde Lenie Dwarshuis: 'Het extra belang van de provincie Zuid-Holland is dat de veiligheid niet ónder water komt te liggen, maar er boven. Het project zorgt voor 100 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied. Daardoor levert de Zandmotor een essentiële bijdrage aan de kwaliteit van leven en werken in het zuidelijk deel van de Randstad. Ik ben dan ook bijzonder trots op dit unieke project. Nederland heeft met de Zandmotor een schitterend exportproduct in handen. Het is een innovatieve aanpak die ook in andere delta’s in de wereld toepasbaar is. Een geweldige opsteker voor ons bedrijfsleven.'

Kennis

Vanuit het buitenland is er veel belangstelling voor deze innovatieve wijze van kustversterking. Nederland laat met de innovatieve zandmotor opnieuw zien wereldwijd voorop te lopen als het gaat om waterwerken. Nergens in de wereld is de zandmotor op deze schaal toegepast. De kennis en kunde over deze duurzame en natuurlijke manier van kustversterking kan Nederland in de toekomst ook internationaal inzetten en daarmee haar toppositie als het gaat om watermanagement verder versterken.

Planning

Het opspuiten van de zandplaat is in oktober 2011 klaar. Het duurt minimaal vijf jaar voordat al het zand op de kust is afgezet in de vorm van strand en duinen. 

Kosten

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is verantwoordelijk voor de technische realisatie. Aannemerscombinatie Van Oord-Boskalis voert het werk uit. De provincie Zuid-Holland wordt verantwoordelijk voor het beheer van het gebied. Het Rijk betaalt € 58 miljoen en de provincie € 12 miljoen.