Opstelten: ‘alle kentekengegevens vier weken bewaren’
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil alle kentekengegevens, die de politie met camera’s automatisch vastlegt, vier weken bewaren om misdrijven op te sporen en voortvluchtige verdachten en veroordeelden aan te houden.
De bewindsman heeft hiervoor op 11 januari een wetvoorstel voor advies naar verschillende instanties gestuurd. Volgens Opstelten kan de pakkans van criminelen worden vergroot als er efficiënt en doelgericht gebruik wordt gemaakt van de kentekengegevens.
De politie werkt al met kentekenherkenning (ook wel automatic numberplate recognition of ANPR genoemd) maar mag nog niet alle gegevens bewaren om deze later te raadplegen. Toch kan dat belangrijk zijn voor de opsporing van misdrijven. In het wetsvoorstel staat voor welke doelen de politie de kentekengegevens straks mag bewaren.
Een bewaartermijn van tien dagen, waar het vorige kabinet aan dacht, vindt Opstelten te kort om de politie in staat te stellen zaken op te lossen. Hij stelt een periode van vier weken voor. Die geldt ook voor opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera’s.
Nu mag de politie kentekenherkenning alleen gebruiken bij uitvoerende politietaken. Met ANPR-camera’s op politievoertuigen en op vaste plekken worden automatisch kentekenplaten gefotografeerd. De kentekengegevens worden vervolgens razendsnel vergeleken met een informatiebestand. Daarin staan kentekengegevens van personen die bijvoorbeeld nog een boete moeten betalen of die nog een straf moet uitzitten. Als de vergelijking een zogeheten ‘hit’ oplevert, dan komt de politie in actie. Een voertuig kan dan direct worden aangehouden. Alle andere gegevens – de no-hits – worden vernietigd.
Wetsvoorstel maakt bewaren no-hit gegevens mogelijk
Straks mag de politie de no-hit gegevens tijdelijk bewaren om deze later te gebruiken voor opsporingswerk. Na aangifte of ontdekking van een strafbaar feit kan de politie dan bijvoorbeeld onderzoeken of de auto van een verdachte op een bepaalde plaats is gesignaleerd. Ook kunnen met de gegevens de reisbewegingen van verdachten worden nagegaan. De gegevens kunnen ook richting geven aan opsporingsonderzoeken waarin andere aanknopingspunten ontbreken.
In een aantal politieregio’s is in het verleden al gewerkt volgens de manier die de minister nu voorstelt. Daarvoor ontbrak echter de wettelijke basis. Het wetsvoorstel voorziet daar nu in. Destijds bleek dat zware misdrijven mede met behulp van bewaarde kentekengegevens kunnen worden opgelost. Een voorbeeld daarvan wordt gegeven in onderstaande video.
Naam kentekenhouder wordt niet opgeslagen
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook gegevens bewaard over de locatie, de datum en het tijdstip. De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen. Die wordt pas bekend als relevante kentekengegevens zijn gevonden en navraag wordt gedaan bij het kentekenregister. Alleen bevoegde politieagenten krijgen toegang tot kentekengegevens.
Het wetsvoorstel vloeit voort uit het regeerakkoord. De regeling geldt voorlopig voor drie jaar. Ze vervalt als het bewaren van kentekengegevens voor de opsporing niet effectief blijkt.