Waterpeil Maas stabiel
Het waterpeil in de Maas is bij Maastricht weer aan het zakken. Stroomafwaarts wordt nog wel hoogwater verwacht. Midden-Limburg is voorbereid op hoogwater.
De hoogwatergolf rolt nu uit naar Roermond, waar enkele straten en velden onder water gelopen zijn. Het laaggelegen Roermondse buurtschap De Weert is alleen nog per tractor met huifkar bereikbaar. Bij enkele woningen zijn zandzakken geplaatst.
De hulpdiensten hadden in de nacht van vrijdag op zaterdag in totaal achttien mensen geëvacueerd uit de dorpjes Itteren en Borgharen in verband met het stijgende Maaswater. Het gaat om mensen die zorgbehoevend zijn. Dat maakte burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen zaterdag bekend. Cox stuurt het beleidsteam aan dat zich bezighoudt met de wassende Maas. De evacuatie is volgens Cox goed verlopen.
Noodverordening
De noodverordening die ramptoeristen uit Itteren en Borgharen moet weren, blijft zeker tot zondagmiddag van kracht. De verordening moet voorkomen dat ramptoeristen hulpverleners hinderlijk voor de voeten lopen. Wie niet in het gebied thuishoort, wordt weggestuurd. De toegangswegen naar Itteren en Borgharen blijven voorlopig afgesloten.
Het waterschap Roer en Overmaas pompt opborrelend kwelwater in Itteren weg. Dat zal naar verwachting ook in het naburige Borgharen gaan gebeuren. Ook houdt het schap de dijken ter plekke in de gaten. De hoge waterstand is het gevolg van smeltwater en regenval. In het stroomopwaarts gelegen Belgische Wallonië verongelukten enkele mensen doordat voertuigen in het water slipten. Ook in delen van Duitsland kwamen wegen, landbouwgrond en kelders onder water te staan. Door regen en het smelten van sneeuw is het peil van de rivieren in Duitsland zaterdag opnieuw gestegen.
Informatie
Voor inwoners van Midden- en Noord-Limburg heeft de veiligheidsregio Limburg-Noord een informatienummer ingesteld: 0475-359898.
Rijkswaterstaat publiceert de actuele standen van de Maas via externe link: NOS teletekstpagina 724.