Respect, waardering en gezag voor de politie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag samen met burgemeester Faber (namens het korpsbeheerdersberaad), de heer Kuijs (voorzitter Raad van Korpschefs) het rapport “Gezag, waardering en respect voor de politie” in ontvangst genomen. Het rapport is opgesteld door “de Politietop”. In de Politietop zijn vertegenwoordigers van de politievakbonden, het korpsbeheerdersberaad, de raad van korpschefs, het ministerie van Veiligheid en Justitie en partners uit het veiligheidsveld en de wetenschap betrokken. Uit het rapport blijkt dat het grootste deel van de burgers van Nederland gezag, waardering en respect heeft voor de politie. De meeste politiemensen ervaren dat ook zo. Minister Opstelten zei blij te zijn met het rapport en zet in op een verdere verbetering van de positie van de politie in de Nederlandse samenleving.

De Politietop concludeert in haar rapport verder dat de positie van de politie in Nederland een bijzondere is, die gekoesterd moet worden. De politie staat tussen de burgers, is dichtbij en toegankelijk, met gezag. Voor minister Opstelten is deze positie het uitgangspunt bij het vormen van de nationale politie. Hij staat voor een sterkere lokale inbedding en contacten met de burgers. Initiatieven als Burgernet zijn van grote waarde, omdat zij een schat aan informatie leveren over de veiligheid op lokaal niveau.

Het rapport adviseert de gemiddelde leeftijd van politiemensen op straat te verhogen, omdat dat het gezag van de politie op straat ten goede komt. Minister Opstelten wil meer ruimte voor het vakmanschap en de professionaliteit van de agent op straat. Hij onderschrijft de conclusie van de Politietop en zal in januari zijn aanvalsplan tegen de bureaucratie bij de politie bekend maken. Met dit aanvalsplan wil hij de administratieve lasten met 25 procent verminderen, zodat ook ervaren agenten meer op straat en minder achter hun bureau zullen zijn.

Een andere conclusie uit het rapport dat zowel bij burgers als politiepersoneel het idee leeft dat de politie wordt afgerekend op relatief platte doelstellingen in termen van bijvoorbeeld aantallen bekeuringen of percentages opgeloste zaken. Het beeld is ontstaan dat de politie rücksichtslos quota probeert te halen. Dat gaat ten koste van waardering respect en gezag. De onderzoekers pleiten daarom voor een slimmere sturingssystematiek. Minister Opstelten onderschrijft dat dit beeld is ontstaan en heeft daarom de bonnenquota al afgeschaft. Hij is wars van aantallen als doel op zichzelf.