Natuurlijk lukt het!

Maandag 12 oktober 2009 staan tien ondernemers centraal tijdens de conferentie 'Natuurlijk lukt het! Met meer boeren als natuurondernemer' in Fort Voordorp in Groenekan. De conferentie staat in het teken van deze agrarische ondernemers, die met passie het beheer van natuur en landschap in hun bedrijfsvoering hebben opgenomen. Pioniers voor wie er geen schutting tussen landbouw en natuur bestaat. LTO Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben gezamenlijk de schouders onder het onderwerp en de conferentie gezet. Het draait deze dag om de mogelijkheden die boeren hebben voor agrarisch en particulier natuurbeheer. Die mogelijkheden zijn er volop, zo blijkt uit de verhalen van de tien voorbeeldboeren. En om provincies en terreinbeherende organisaties te laten zien dat boeren partners kunnen zijn als het gaat om natuurbeheer.

Tijdens de conferentie wordt het natuurbeheer belicht tegen de achtergrond van doelen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), Recreatiegebieden om de Stad (RodS) en toekomstige veranderingen van het EU-landbouwbeleid. Wat moet er gebeuren zodat boeren hun kansen kunnen grijpen? Waar knelt het, waar is zit de uitdaging?

Melvin Stolwijk is een van de voorbeeldboeren. Hij vertelt hoe hij op zijn bedrijf landbouw en natuurbeheer met elkaar combineert. 

Voice-over:
Agrariers spelen steeds vaker een belangrijke rol bij het beheren van natuur en landschap. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en land- en tuinbouworganisatie, LTO Nederland, willen de bestaande mogelijkheden voor agrarische ondernemers sterk stimuleren, zodat nog meer boeren natuurbeheerder worden in samenspraak met overheden en natuurorganisaties.

Melvin Stolwijk:
Wij merken als agrarische natuurvereniging dat we in de loop van de jaren toch meer als serieuze partner worden gezien in het hele agrarische natuurbeheer. Maar het is natuurlijk niet zonder slag of stoot allemaal gegaan. Daar hebben we best een aantal jaren werk aan verricht en ook positief proberen bij te dragen aan alles wat er zich beweegt op agrarisch natuurbeheer.

Voice-over:
Het inzetten van boeren als natuurbeheerders biedt praktische voordelen, omdat agrarisch gebied vaak overloopt in natuurgebieden. In het broedseizoen van vogels kunnen boeren bijvoorbeeld bescherming bieden aan de nesten, maar ze kunnen ook zelf natuur aanleggen. En boeren kunnen met hun machines en dieren natuurgebieden beheren van natuurorganisaties.

Melvin Stolwijk:
Agrarisch natuurbeheer wordt nu vooral uitgevoerd op agrarisch land. Wat we nu met natuurmonumenten samen doen, dat is dus op eigendommen van natuurmonumenten, is een project hier achterin de polder, dat we alle eigendommen van natuurmonumenten als natuurvereniging in een keer in beheer geven bij onze leden. Dan maken we collectief afspraken met de terreinbeheerder, in dit geval natuurmonumenten. En op die manier proberen we invulling te geven aan de beoogde natuurdoelen op een manier die past in de bedrijfsvoering waar de zittende boeren in de polder hun boterham mee proberen te verdienen. Dat is de basis.

Voice-over: Het ministerie van LNV en de LTO hebben een manifest opgesteld met daarin goede voorbeelden en aanbevelingen, zodat het natuurbeheer door agrariers een impuls krijgt.